Η εσωτερική ασφάλεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1387524 459 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-12-11
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Αποσκίτη Χριστιάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εσωτερική ασφάλεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η ασφάλεια αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οφείλει να προσαρμόζεται στις προκλήσεις των καιρών αλλά και στις ανάγκες των πολιτών, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ο "μηδενικός κίνδυνος" δεν υφίσταται και έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν χώρο ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ωστόσο, υπάρχουν και βασικές προκλήσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, την άμεση κινητικότητα και την ελευθερία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με τρόπο που να επιφέρουν επιπτώσεις στην ασφάλεια εντός της Ε.Ε.
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στις προσπάθειες καταπολέμησης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αρχικά, αναλύονται κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις σχετικά με την τρομοκρατία, εν συνεχεία γίνεται αναφορά στη διάκριση μεταξύ εσωτερικής και διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς επίσης και στις μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες επιπτώσεις της. Εν συνεχεία, παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1968 μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, αναφορά γίνεται και στη διεθνή συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και κάποιες άλλες χώρες. Τέλος, αναλύονται τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής, οι επιπτώσεις της εσωτερικής ασφάλειας στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρόλος της τεχνολογίας και ο ρόλος της ανταλλαγής πληροφοριών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης παραδοσιακά προστατεύεται σε φιλελεύθερες δημοκρατίες, ωστόσο περιορίζεται στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας της κοινωνίας. Από τη μια πλευρά, υφίσταται το δικαίωμα των πολιτών να προστατεύονται από την τρομοκρατία, καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις του κράτους να την καταπολεμήσουν και να διασφαλίσουν την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.
Ένα από τα βασικά διλήμματα που τίθενται είναι το αν θέλουμε περισσότερη ασφάλεια ή ελευθερία. Καθώς οι δύο αυτές έννοιες δεν αλληλοσυμπληρώνονται, είναι δεδομένο ότι αν επιθυμούμε περισσότερη ασφάλεια τότε θα έχουμε λιγότερες ελευθερίες και το αντίστροφο. Δεν είναι εφικτό σε μια κοινωνία οι πολίτες της να νιώθουν και ασφαλείς αλλά και ελεύθεροι, σε απόλυτο βαθμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρωπαϊκή Ένωση, τρομοκρατία, διεθνής συνεργασία, αντιτρομοκρατική στρατηγική, ανθρώπινα δικαιώματα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

650 ΑΠΟΣΚΙΤΗ, ΙΩΑΝΝΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.