Επίδραση γαλακτώδους διαλύματος στην επιβίωση σε χοίρειο πρότυπο υπερδοσολογίας αμιοδαρόνης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1449691 504 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ψυχαλάκης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέττα Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Νεογνολογίας, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών
Θεόδωρος Ξάνθος, Καθηγητής Παθοφυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Γεώργιο Γκιόκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση γαλακτώδους διαλύματος στην επιβίωση σε χοίρειο πρότυπο υπερδοσολογίας αμιοδαρόνης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Σκοπός: Το Intralipid® (ILE) είναι γνωστό για την δεσμευτική του δράση στα λιπόφιλα φάρμακα. Η αμιοδαρόνη είναι ένα λιπόφιλο φάρμακο με ισχυρή αντιαρρυθμική δράση το οποίο εμφανίζει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των οποίων είναι η υπόταση. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί κατά πόσο ένα γαλάκτωμα λιπιδίων θα μπορούσε να αναστρέψει την υποτασική δράση της υπερδοσολογίας της αμιοδαρόνης μετά από μια οξεία ενδοφλέβια χορήγηση της σε ένα καθιερωμένο χοίρειο μοντέλο καρδιαγγειακής έρευνας και κατά πόσο θα μπορούσε να βελτιώσει την επιβίωση μετά από 4ωρη παρακολούθηση.
Μέθοδοι: Είκοσι χοίροι διασωληνώθηκαν και παρακολουθήθηκε η αορτική πίεση (ΑΠ) και η κεντρική φλεβική πίεση (ΚΦΠ), με κατάλληλο εξοπλισμό. Ο καρδιακός ρυθμός και η καρδιακή συχνότητα καταγράφηκαν με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αφού τα ζώα σταθεροποιήθηκαν για 60 λεπτά, τους χορηγήθηκε υπερβολική δόση αμιοδαρόνης (1 mg/kg/min) και για μέγιστο χρονικό διάστημα 20 λεπτών. Στην συνέχεια τα ζώα χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Η ομάδα Α (n=10) έλαβε 0.9% Φυσιολογικό Ορό (ΦΟ) και η ομάδα Β (n=10) έλαβε 20% ILE. Έπειτα χορηγήθηκε μια δόση των 2ml/kg εφάπαξ σε διάστημα 2 λεπτών και στις δύο ομάδες, ακολουθούμενη από μια έγχυση διάρκειας 45 λεπτών και δόσης (0.2ml/kg/min) ΦΟ ή ILE αντίστοιχα. Όλα τα ζώα παρακολουθήθηκαν επεμβατικά για 4 ώρες και μετά το τέλος του πειράματος έλαβαν ευθανασία.
Αποτελέσματα: Όλα τα ζώα έλαβαν υπερβολική δόση αμιοδαρόνης για 20 λεπτά, επέζησαν αυτής και επιβίωσαν μέχρι και το τέλος της 4ωρης παρακολούθησης. Η έγχυση του ILE είχε ποικίλες επιδράσεις στις αιμοδυναμικές και μεταβολικές παραμέτρους. Στην ομάδα που έλαβε ILE, η κύρια δράση του εμφανίστηκε στα 2 λεπτά χορήγησης του και διατηρήθηκε για 15 λεπτά. Επιπλέον, τα ζώα που έλαβαν ILE είχαν υψηλότερη ΚΦΠ, επίδραση η οποία εξασθένησε στις 2 και 4 ώρες μετά την χορήγηση του. Τα ζώα που έλαβαν ILE έγιναν περισσότερο οξειδωτικά κατά την περίοδο της παρακολούθησης, σε σύγκριση με τα ζώα που έλαβαν ΦΟ.
Συμπεράσματα: Σε αυτό το χοίρειο πρότυπο υπερδοσολογίας αμιοδαρόνης, η χορήγηση του ILE μείωσε την υποτασική δράση που προκλήθηκε έπειτα από την τοξική δόση αμιοδαρόνης, για ένα διάστημα 15 λεπτών σε σύγκριση με τα ζώα που έλαβαν ΦΟ.
Λέξεις-κλειδιά:
Επίδραση
Γαλάκτωμα Λιπιδίων
Υπερδοσολογία
Αμιοδαρόνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
134
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΥΧΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο