Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου βραχιονίου μυ σε αθλητές

Διπλωματική Εργασία uoadl:1450046 426 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-01
Έτος εκπόνησης:
2013
Συγγραφέας:
Ανδρίτσος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαλτόπουλος Π.
Πενυματικός Σ.
Τσίγκανος Γ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου βραχιονίου μυ σε αθλητές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου βραχιονίου μυ σε αθλητές
Περίληψη:
Η αντιμετώπιση των ρήξεων του καταφυτικού τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου μυ έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης τα τελευταία χρόνια στην ορθοπεδική κοινότητα. Οι αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των ατόμων μέσης ηλικίας καθώς και τα μεγάλα άλματα στα υλικά αποκατάστασης και την χειρουργική τεχνική έχουν θέσει τα θεμέλια για την καλύτερη και ταχύτερη επαναφορά της λειτουργικότητας και αποκατάσταση της πλήρης ρήξης του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου μυ. Επιπρόσθετα, νέες μέθοδοι αποκατάστασης συμβάλουν στον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση κάποιων επιπλοκών που παρατηρούνται με τις παραδοσιακές μεθόδους - τεχνικές χειρουργικής αποκατάστασης. Αν και η συντηρητική μέθοδος αποκατάστασης πλεονεκτεί ακόμα και σήμερα σε κάποιες κατηγορίες ασθενών με συγκεκριμένες ενδείξεις (κυρίως σε ασθενείς με μερική ρήξη και σε ασθενείς που δεν είναι σε σταθερή κατάσταση υγείας για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση), έχει αποδειχθεί ότι η άμεση (μετά τον τραυματισμό) χειρουργική αποκατάσταση σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ως σκοπό την γρήγορη κινητοποίηση του πάσχοντος μέλους σε πλήρες εύρος κίνησης πλεονεκτούν σημαντικά. Η βέλτιστη τεχνική αποκατάστασης είναι αυτή που παρέχει άρτια ανατομική αποκατάσταση σε συνδυασμό με μικρή πιθανότητα επιπλοκών και ταυτόχρονα επιτρέπει γρήγορη κινητοποίηση.
Σκοπός της παρούσας μελέτης αποτελεί η επιμέλεια και ανάλυση μιας σειράς περιπτώσεων ρήξης του δικεφάλου βραχιονίου μυ σε Έλληνες αθλητές. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει την ανάλυση του είδους του τραυματισμού, τη διάγνωση της πάθησης, την επιλογή της χειρουργικής μεθόδου-τεχνικής αποκατάστασης και την περιγραφή αυτής και τέλος την τελική αποκατάσταση και παρακολούθηση των ασθενών για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από δύο έως οκτώ έτη.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτελείται από 8 αθλητές του Ελληνικού χώρου που ασχολούνται συστηματικά με αθλητικές δραστηριότητες και έχει ηλικιακό φάσμα από 22 έως 35 έτη. Οι εξεταζόμενοι που συμμετέχουν στην παρούσα μελέτη είναι υγιείς και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της ρήξης του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου.
Η παρούσα ερευνητική διαδικασία έχει ως στόχο της την εξέταση της επίδρασης της συγκεκριμένης θεραπευτικής παρέμβασης στην αποκατάσταση (ανατομική και λειτουργική) των ατόμων με πλήρη ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου . Οι ασθενείς κατά την προσέλευση τους στο νοσοκομείο υποβλήθηκαν σε χειρουργική αποκατάσταση με τη συγκεκριμένη μέθοδο που περιγράφηκε καθώς και σε πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης. Μετά το πέρας της θεραπευτικής παρέμβασης, η οποία περιλαμβάνει την χειρουργική αποκατάσταση και το πρόγραμμα αποθεραπείας-προοδευτικής λειτουργικής αποκατάστασης μετρήθηκε και αξιολογήθηκε το εύρος κίνησης του πάσχοντος μέλους στους άξονες κάμψης-έκτασης και πρηνισμού-υπτιασμού, ο πόνος του πάσχοντος μέλους με τη βοήθεια της κλίμακας VAS και η μυϊκή δύναμη που μπορεί να αναπτύσεται από τους μυς του πάσχοντος μέλους στους άξονες κάμψης-έκτασης και πρηνισμού-υπτιασμού του αγκώνα. Οι ίδιες αξιολογήσεις-μετρήσεις επαναλήφθηκαν για το υγιές μέλος. Αυτό επιχειρήθηκε προκειμένου να εξεταστεί σε τι ποσοστό του υγιούς μέλους έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση. Όλες οι προαναφερθείσες μετρήσεις-αξιολογήσεις επαναλήφθηκαν σε ομάδα ελέγχου με τα ίδια κινητικά και σωματικά χαρακτηριστικά με το δείγμα (ηλικία, επίπεδο άθλησης, κυριαρχία μέλους), και τα αποτελέσματα των μετρήσεων-αξιολογήσεων συγκρίθηκαν και συσχετίστηκαν με τα αντίστοιχα της πειραματικής ομάδας.
Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το Στατιστικό Πρόγραμμα SPSS 17.0. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των περιγραφικών στατιστικών της εξαρτημένης μεταβλητής καθώς επίσης και των αρχικών δεδομένων των δοκιμαζομένων. Στη συνέχεια διεξήχθη έλεγχος κανονικότητας προκειμένου να διευκρινισθεί κατά πόσο τα δεδομένα ακολουθούν την κανονική τιμή, εφ’ όσον το δείγμα ακολουθεί την κανονική κατανομή. Κατόπιν έγινε η σύγκριση των αποτελεσμάτων προκειμένου να δούμε εάν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο επιμέρους μετρήσεις-αξιολογήσεις. Εκτός από την περιγραφική ανάλυση των στατιστικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε επίσης paired t- test για τον επιμέρους καθορισμό των διαφορών ανάμεσα στις επιμέρους ομάδες δεδομένων που προέκυψαν από τις μετρήσεις της εξαρτημένης μεταβλητής. To επίπεδο σημαντικότητας ορίσθηκε στο p<0,05.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι στους αθλούμενους που χειρουργήθηκαν με τη συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης της πλήρους ρήξης του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου που περιγράφηκε δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το γενικό πληθυσμό στις παραμέτρους που επιλέξαμε να μελετήσουμε καθώς και στη συνολική λειτουργικότητα του άνω άκρου για την εκτέλεση τόσο των καθημερινών όσο και πιο απαιτητικών λειτουργιών που σχετίζονται με το άνω άκρο και με την άρθρωση του αγκώνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αθλητισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
62