Σύγκριση της επίδοσης στο κάθετο άλμα μεταξύ πλειομετρικής προπόνησης στη σάλα και στην άμμο

Διπλωματική Εργασία uoadl:1452814 625 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προπονησιολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-01
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Σιδηροκαστρίτης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπεργελές Ν., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Μαλουσάρης Γ.,Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Μπαρζούκα Κ., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση της επίδοσης στο κάθετο άλμα μεταξύ πλειομετρικής προπόνησης στη σάλα και στην άμμο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση της επίδοσης στο κάθετο άλμα μεταξύ πλειομετρικής προπόνησης στη σάλα και στην άμμο
Περίληψη:
Η ικανότητα του κάθετου άλματος θεωρείται πως έχει ζωτική σημασία για επιτυχημένη απόδοση στο άθλημα της Πετοσφαίρισης σάλας και της Πετοσφαίρισης επί άμμου. Για τη βελτίωσή του η πλειομετρική προπόνηση αποτελεί μια σίγουρη για την ωφελιμότητά της επιλογή. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστώσει τις δυνητικές διαφορές στην επίδοση του ύψους του κάθετου άλματος μεταξύ νέων (18-23 ετών) μετά από προπονητική παρέμβαση με πλειομετρικές ασκήσεις στη σάλα και στην άμμο, προκειμένου να καθοριστεί ποια είναι η πιο κατάλληλη επιφάνεια για εφαρμογή τέτοιου είδους προπόνησης. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 31 υγιείς και φυσικώς δραστήριοι νέοι που συγκρότησαν τυχαία τρεις ομάδες (N=11, 10, 10, για κάθε ομάδα αντίστοιχα). Οι δυο από τις τρεις εφάρμοσαν το ίδιο πρόγραμμα με πλειομετρική προπόνηση στη σάλα (Π.Π.Σ.) και στην άμμο (Π.Π.Α.), ενώ η τρίτη ήταν η ομάδα ελέγχου που δεν έκανε κανενός είδους προπόνηση. Το παρεμβατικό πρόγραμμα είχε διάρκεια επτά εβδομάδες και οι πλειομετρικές ασκήσεις έγιναν με συχνότητα δυο φορές την εβδομάδα. Πριν και μετά το πρόγραμμα παρέμβασης οι μετέχοντες αξιολογήθηκαν εκατέρωθεν σε τρεις δοκιμασίες κάθετου άλματος – με την ειδική συσκευή Vertec – που έλαβαν χώρα στη σάλα και στην άμμο: α. Άλμα με αντιθετική κίνηση και προδιάταση των μυών (Countermovement Jump), β. Άλμα από ημικάθισμα (Squat Jump), γ. Άλμα επιθετικού χτυπήματος (Spike Jump). Επιπλέον εξετάστηκαν οι διαφορές των αλμάτων μεταξύ σάλας και άμμου πριν την παρέμβαση.
Καταρχάς, τα αποτελέσματα έδειξαν πως στην αρχική μέτρηση το ύψος όλων των αλμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στη σάλα από ότι στην άμμο. Η πλειομετρική προπόνηση στη σάλα και στην άμμο βελτίωσε το ίδιο σημαντικά την επίδοση και στα τρία άλματα πάνω στη σάλα. Η Π.Π.Α. βελτίωσε σημαντικά όλα τα άλματα στην άμμο, η Π.Π.Σ. ενίσχυσε στον ίδιο σημαντικό βαθμό με την Π.Π.Α. το άλμα με αντιθετική κίνηση στην άμμο, αλλά απλώς οδήγησε σε τάση για αύξηση το άλμα από ημικάθισμα και επιθετικού χτυπήματος στην άμμο.
Συμπερασματικά, η πλειομετρική προπόνηση στη σάλα και η πλειομετρική προπόνηση στην άμμο αποδίδουν τα ίδια οφέλη στην Πετοσφαίριση σάλας ενώ η Π.Π.Α. είναι προτιμότερη στην Πετοσφαίριση επί άμμου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Πετοσφαίριση, Κάθετο άλμα, Πλειομετρική προπόνηση, Άμμος.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
67
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Mεταπτυχιακή διατριβή.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.