"Το Δίκαιο της Αφερεγγυότητας στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - Συγκριτική Επισκόπηση"

Διπλωματική Εργασία uoadl:1452869 435 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νομικές Διεθνείς Σπουδές με κατευθύνσεις: α) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, β) Ευρωπαϊκό Δίκαιο,γ) Ιδιωτικό Διεθνές και Συγκριτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-11
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καλλίρης Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελίνα Ν. Μουσταϊρα, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χαράλαμπος Παμπούκης, Καθηγητής, Νομική Σχολή Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χρυσαφώ Τσούκα, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Το Δίκαιο της Αφερεγγυότητας στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - Συγκριτική Επισκόπηση"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Το Δίκαιο της Αφερεγγυότητας στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - Συγκριτική Επισκόπηση"
Περίληψη:
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας καταβλήθηκε προσπάθεια να αποτυπωθούν οι βασικές αρχές που διέπουν το Δίκαιο Αφερεγγυότητας στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Όπως βέβαια γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η εξαντλητική απαρίθμηση και ανάπτυξη των βασικών αρχών των δύο δικαίων θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μονογραφίας και φυσικά δεν θα ήταν δυνατή στο περιορισμένο, αριθμητικά, πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας.
Ως εκ τούτου, κατά την ανάπτυξη του ελληνικού δικαίου αφερεγγυότητας, έμφαση δόθηκε σε συγκεκριμένες διαδικασίες, με εξέχουσα σημασία στην πράξη, και πιο συγκεκριμένα, στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106ια του ελληνικού Πτωχευτικού Κώδικα όπως και στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. Παράλληλα, επιχειρήθηκε η καταγραφή των διαφόρων κατηγοριών των πιστωτών και η περιγραφή των συνεπειών της πτώχευσης ως προς τους πτωχευτικούς πιστωτές.
Βεβαίως, στο σημερινό καθεστώς, διεθνοποίησης των συναλλαγών, που είναι σύνηθες το φαινόμενο μια πτώχευση να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, θα συνιστούσε παράλειψη η έλλειψη αναφοράς σε διεθνή κείμενα που ρυθμίζουν τα σχετικά ζητήματα. Επομένως, σημαντικό μέρος της παρούσης εργασίας αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1346/2000 του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 2000 περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας, όπως εκείνος τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (αναδιατύπωση αυτού) (ΕΕ) 2015/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2015 περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας καθώς και στον Πρότυπο Νόμο της UNCITRAL για τη διασυνοριακή πτώχευση τον οποίο έχει κυρώσει η χώρα μας με το Ν. 3858/2010.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Δικαίου Αφερεγγυότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το ενδιαφέρον στράφηκε σε ρυθμίσεις του αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα (Bankruptcy Code) που εισάγουν καινοτόμες διατάξεις και αναδεικνύουν τη διαφορετική προσέγγιση των ρυθμίσεων του αμερικανικού δικαίου σε σχέση με το ελληνικό δίκαιο αφερεγγυότητας. Υπό το ως άνω πρίσμα, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις διαδικασίες των Κεφαλαίων 7 και 11 του Πτωχευτικού Κώδικα που αναφέρονται στις διαδικασίες της ρευστοποίησης (liquidation) και αναδιοργάνωσης (reorganization) αντίστοιχα. Οι ρυθμίσεις που εισάγει ο Πτωχευτικός Κώδικας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής διαφέρουν φυσικά αναλόγως του αν πρόκειται για πτώχευση που αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, διαφορά που επιχειρήθηκε επίσης να αναδειχθεί στο πλαίσιο της παρούσης διπλωματικής εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Δίκαιο Αφερεγγυότητας, Ελλάδα, Αμερική, διαδικασίες, Κανονισμός, ΕΕ, διεθνές, πτωχευτικό
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
100
διπλωματική μεταπτυχιακού- final (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο