Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της ΆσκησηςΒιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-01
Συγγραφέας:
Γκρίλιας Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανασόπουλος Σ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Γελαδάς Ν., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Κοσκολού Μ., Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της πρόψυξης στην απόδοση βραχυπρόθεσμου έργου και στη δυναμική ισορροπιστική ικανότητα
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της πρόψυξης στην απόδοση βραχυπρόθεσμου έργου και στη δυναμική ισορροπιστική ικανότητα
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η πρόψυξη (precooling) χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως μέθοδος αύξησης της αθλητικής απόδοσης σε αθλητές που πρόκειται να αγωνιστούν με υψηλή ένταση σε περιβάλλον με υψηλό θερμικό φορτίο. Στη βιβλιογραφία τα οφέλη της πρόψυξης κατά την παρατεταμένη άσκηση έχουν μελετηθεί αρκετά και οφείλονται κυρίως στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα σώματος (Tc) καθώς και στη βελτίωση των καρδιαγγειακών αποκρίσεων κατά την επιτέλεση της άσκησης. Όσον αφορά την επιτέλεση βραχυπρόθεσμης άσκησης υψηλής έντασης έπειτα από την πρόψυξη, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντικρουόμενα.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει αν η ολόσωμη πρόψυξη (μέχρι το επίπεδο του στέρνου, με το αριστερό άνω άκρο εκτός νερού) μέσω 30 λεπτών βύθισης σε νερό θερμοκρασίας 16-18οC μπορεί να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη απόδοση (κορυφαία παραγόμενη ισχύς) και τη δυναμική ισορροπιστική ικανότητα.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Συμμετείχαν εθελοντικά 10 υγιείς άνδρες ηλικίας 18-26 ετών. Για την εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης απόδοσης οι δοκιμαζόμενοι εκτέλεσαν ένα διαλειμματικό πρωτόκολλο επαναλαμβανόμενων σπριντ (διάρκειας 5 δευτερόλεπτων έκαστο) στο μηχανικό κυκλοεργόμετρο και υποβλήθηκαν επίσης σε μία δοκιμασία παλίνδρομου τρεξίματος 6x5 μέτρα. Για την εκτίμηση της δυναμικής ισορροπιστικής ικανότητας χρησιμοποιήθηκε η δοκιμασία των πολλαπλών μονοποδικών αλμάτων. Κατά την πρώτη επίσκεψη των δοκιμαζόμενων στο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) καθώς και η εξοικείωση τους με τις επιμέρους διαδικασίες μετρήσεων του πειραματικού πρωτοκόλλου. Στις επόμενες δύο επισκέψεις οι δοκιμαζόμενοι εκτέλεσαν τις δοκιμασίες του πρωτοκόλλου με τυχαία και αντισταθμιζόμενη σειρά έπειτα από τη δοκιμασία πρόψυξης (Pcool), καθώς και χωρίς αυτήν, κατά τη συνθήκη ελέγχου (Contr). Η πρώτη κατά σειρά δοκιμασία αξιολόγησης της ισορροπιστικής ικανότητας καθώς και η δοκιμασία παλίνδρομου τρεξίματος (6x5 μέτρα) εκτελούνταν σε θερμοουδέτερο περιβάλλον (19-22oC), ενώ τόσο το πρωτόκολλο των επαναλαμβανόμενων σπριντ στο κυκλοεργόμετρο (Cisp) όσο και η δεύτερη δοκιμασία αξιολόγησης της ισορροπιστικής ικανότητας πραγματοποιήθηκαν εντός του περιβαλλοντικού θαλάμου (θερμοκρασία: 31-33oC, υγρασία: 40-50% rh). H απόδοση στο πρωτόκολλο των επαναλαμβανόμενων σπριντ στο κυκλοεργόμετρο αξιολογήθηκε με την καταγραφή της κορυφαίας παραγόμενης ισχύος ανά σπριντ (Pmax), η απόδοση στη δοκιμασία παλίνδρομου τρεξίματος 6x5 μέτρα αξιολογήθηκε με τη μέτρηση του χρόνου επιτέλεσής της και τέλος η δυναμική ισορροπιστική ικανότητα αξιολογήθηκε με την καταγραφή των σφαλμάτων προσγείωσης και ισορροπίας καθώς και βάσει των συνολικών σφαλμάτων, που υπέπεσαν οι δοκιμαζόμενοι κατά την επιτέλεση της δοκιμασίας. Επίσης σε συγκεκριμένα σημεία του πρωτοκόλλου καταγραφόταν η θερμοκρασία πρωκτού (Tre), η θερμοκρασία δακτύλου (Tfin) και αντιβραχίου (Τfarm) η καρδιακή συχνότητα (Hr), η θερμική αίσθηση (Ts) και η αντιλαμβανόμενη κόπωση (Borg scale). Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε AΝΟVA για επαναλαμβανόμενες μετρήσεις (repeated measures) στη διάρκεια του χρόνου με ορισμένο επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας το p≤0,05 και πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος STATISTICA 5.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας στην Pcool συνθήκη παρατηρήθηκε αύξηση των σφαλμάτων προσγείωσης (p=0,051) και ισορροπίας (p=0,036) καθώς και σημαντική αύξηση των ολικών σφαλμάτων (p= 0,018) σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές κατά τη συνθήκη Contr. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση στην Pmax (p≤0,001), καθώς και στο παλίνδρομου τρέξιμο 6x5 μέτρα παρατηρήθηκε αύξηση του χρόνου αλλά ήταν οριακά μη σημαντική (p=0,064) σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές κατά τη συνθήκη Contr. Οι τιμές του δείκτη αγγειοσυστολής (Index) κατά τη συνθήκη Pcool ήταν πολύ υψηλές σε όλη τη διάρκεια του πρωτοκόλλου σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές κατά τη συνθήκη Contr. Η θερμοκρασία πυρήνα σώματος (Tc) στην Pcool συνθήκη, παρουσίασε μείωση στο Cisp (p=0,051), οριακά μη σημαντική σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές κατά την συνθήκη Contr.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η αύξηση των ισορροπιστικών σφαλμάτων καθώς και η μείωση της βραχυπρόθεσμης απόδοσης που παρατηρήθηκε στην παρούσα εργασία πιθανά οφείλονται σε δυσλειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας των ιστών του σώματος. Η αύξηση των ισορροπιστικών ελλειμμάτων πιθανά μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση μυοσκελετικών τραυματισμών κατά τα πρώιμα σταδία της άσκησης έπειτα από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου πρόψυξης και θα πρέπει να αξιολογείται από τα τεχνικά και ιατρικά επιτελεία των ομάδων, στην περίπτωση που εφαρμόζονται
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
118
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.
Γκριλιας Παναγιωτης Μεταπτυχια_κη Διατριβη 09052014.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.