Διερεύνηση μηχανισμών επιδιόρθωσης DNA κατά την επιμήκυνση των τελομερών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1453050 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό / Διϊδρυτικό ΠΜΣ Μοριακή Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-19
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κατσινή Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γοργούλης Βασίλειος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γκάγκος Σαράντης, Ερευνητής Β', ΙΙΒΕΑΑ
Κλινάκης Απόστολος, Ερευνητής Β', ΙΙΒΕΑΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση μηχανισμών επιδιόρθωσης DNA κατά την επιμήκυνση των τελομερών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η βιολογική διεργασία της καρκινογένεσης χαρακτηρίζεται από ενεργοποίηση ογκογονιδίων, απενεργοποίηση ογκοκατασταλτικών γονιδίων και βλάβες σε μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, καθώς και από παρατεταμένο πολλαπλασιασμό και διαφυγή από τη διαδικασία της απόπτωσης. Τα ενεργοποιημένα ογκογονίδια επάγουν το στρές αντιγραφής (DNA replication stress), οδηγούν σε θραύσεις της διπλής έλικας του DNA (double-strand break, DSBs) και παράγουν συνεχώς γενωμική αστάθεια.
Τα τελομερή έχουν την ικανότητα να επιμηκύνονται χρησιμοποιώντας δύο διακριτούς μηχανισμούς. Ο ένας βασίζεται στη λειτουργία του ενζύμου τελομεράση, ενώ ο δεύτερος γνωστός μηχανισμός ονομάζεται εναλλακτικός μηχανισμός επιμήκυνσης των τελομερών (Alternative Lengthening of Telomeres, ALT). Ο ALT μηχανισμός βασίζεται στον ομόλογο τελομερικό ανασυνδυασμό, ο οποίος επιτυγχάνει την επιμήκυνση των τελομερών, χρησιμοποιώντας τελομερικό DNA ως μήτρα.
Έχει πρόσφατα αποδειχθεί πως, τόσο στην περίπτωση του ζυμομύκητα όσο και στην περίπτωση των θηλαστικών, τα DSBs και οι διχάλες αντιγραφής που έχουν υποστεί βλάβη, επιδιορθώνονται μέσω του break-induced replication (BIR), ενός μηχανισμού που βασίζεται, επίσης, όπως και ο ALT στον ομόλογο ανασυνδυασμό και απαιτεί τη δράση της υπομονάδας Pol32 και της υπομονάδας PolD3 της DNA πολυμεράσης δ του ζυμομύκητα και των θηλαστικών, αντίστοιχα. Ο μηχανισμός BIR θεωρείται ως ένας κύριος μηχανισμός της εναλλακτικής επιμήκυνσης των τελομερών στους ζυμομύκητες, χρησιμοποιώντας συντηρητικό τρόπο αντιγραφής.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση τελομερικής δραστηριοποίησης του μηχανισμού BIR σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιούν τον ALT μηχανισμό επιμήκυνσης των τελομερών. Χρησιμοποιώντας πρώτη φορά τριπλό πρωτόκολλο φθορίζοντα in situ υβριδισμού αποκαλύψαμε τον συντηρητικό τρόπο αντιγραφής τελομερικού DNA. Μείωση της έκφρασης των γονιδίων που κωδικοποιούν τις υπομονάδες PolD3 ή PolD4 οδηγεί σε μείωση του BIR φαινοτύπου αλλά και την αύξηση των φαινομένων σύντηξης μεταξύ τελομερών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τελομερή, Επιδιόρθωση, Επιμήκυνση, Εναλλακτική, Συντηρητική, Αντιγραφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
54
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vicky Katsini- Master Thesis.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.