Συσχέτιση των τιμών της εγκεφαλικής οξυμετρίας και του γαλακτικού οξέος σε παιδιατρικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις διόρθωσης συγγενών καρδιοπαθειών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1455099 434 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κούνα Νίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιακωβίδου Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγηγτής Ιατρικής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Στάικου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση των τιμών της εγκεφαλικής οξυμετρίας και του γαλακτικού οξέος σε παιδιατρικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις διόρθωσης συγγενών καρδιοπαθειών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μεγάλη εξέλιξη της παιδοκαρδιοχειρουργικής τα τελευταία χρόνια, η διόρθωση όλων και πιο σύμπλοκων συγγενών καρδιοπαθειών και η αύξηση της επιβίωσης των ασθενών της ειδικής αυτής κατηγορίας ασθενών είναι γεγονός. Η αναγνώριση των παιδιατρικών ασθενών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών πρώιμων ή όψιμων μετά από επεμβάσεις διόρθωσης συγγενών καρδιοπαθειών υπό εξωσωματική κυκλοφορία είναι πολύ σημαντική. Στην εργασία αυτή μελετάται η σχέση δύο παραγόντων που σχετίζονται με την ιστική οξυγόνωση: το γαλακτικό οξύ και η εγκεφαλική οξυμετρία καθώς και η συχέτιση και των δύο με την μέση αρτηριακή πίεση, την αιμοσφαιρίνη και το διοξείδιο του άνθρακα στο αρτηριακό αίμα.
Μέθοδος: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 18 ασθενείς (από 6 μηνών έως 5,5 ετών) που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις σύγκλεισης μεσοκοπλικού και μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Η συλλογή των μετρήσεων των τιμών του γαλακτικού οξέος και της εγκεφαλικής οξυμετρίας έγινε τις ακόλουθες χρονικές στιγμές: t1-πριν την εισαγωγή στην αναισθησία, t2-πριν την στερνοτομή, t3-μετά την στερνοτομή, t4-πριν την τοποθέτηση της αορτικής κάνουλας, t5-μετά την τοποθέτηση της αορτικής κάνουλας, t6-έναρξη του CPB, t7-πριν το αορτικό cross-clamp, t8-μετά το αορτικό cross-clamp, t9-μέγιστη υποθερμία, t10-επαναθέρμανση και t11-εκτός CPB.
Αποτελέσματα: Βρέθηκε αρνητική συσχέτιση του γαλακτικού οξέος και των τιμών της εγκεφαλικής οξυμετρίας κατά την διάρκεια της εξωσωματικής κυκλοφορίας, καθώς και με το διοξείδιο του άνθρακα στο αρτηριακό αίμα και την αιμοσφαιρίνη. Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ των τιμών του rSO2 από την αριστερή πλευρά με τις τιμές του rSO2 από τη δεξιά πλευρά και του PaCO2. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση του rSO2 από την αριστερή πλευρά με την ΜΑΠ και την Hb. Όσον αφορά τις τιμές του rSO2 από την δεξιά πλευρά υπήρξε σημαντική θετική συσχέτιση με τις τιμές του rSO2 από την αριστερή πλευρά, του PCO2 και της Hb. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση του rSO2 από τη δεξιά πλευρά με την ΜΑΠ.
Συμπεράσματα: Υπήρξε σημαντική θετική συσχέτιση των τιμών του rSO2 από την αριστερή πλευρά με τις τιμές του rSO2 από την δεξιά πλευρά όπως επίσης και των δύο με το PαCO2. Δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση του αριστερού rSO2 με την MΑΠ και με τις τιμές της Hb. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση του rSO2 από τη δεξιά πλευρά με την ΜΑΠ. Το γαλακτικό οξύ και η εγκεφαλική οξυμετρία φαίνεται να έχουν ισχυρή αρνητική συσχέτιση και μπορούν να μας προειδοποιήσουν για έγκαιρη παρέμβαση και διόρθωση παραμέτρων που ενοχοποιούνται για διαταραχές οξυγόνωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκεφαλική οξυμετρία, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Γαλακτικό οξύ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
79