Η χρήση της τεχνητής διατροφής σε ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:1503315 590 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Νικολουδάκη Σταμούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Edison Jahaj MD, MSc, PhD (c), Ιατρική, Ε.Κ.Π.Α.
Γεώργιος Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση της τεχνητής διατροφής σε ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The use of artificial nutrition in patients in Intensive Care Units
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη Mονάδα εντατικής θεραπείας(ΜΕΘ), χρήζουν εντατικής παρακολούθησης και άμεσης παρέμβασης του προσωπικού σε οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης υγείας τους. H διάρκεια παραμονής τους στη ΜΕΘ ποικίλλει αναλόγως της φύσης της πάθησης και μπορεί να φθάσει ακόμη και σε μήνες καθήλωσης. Για το λόγο αυτό οι διατροφικές ανάγκες των ασθενών και η κατάλληλη θρεπτική υποστήριξη αποτελούν σημαντικό κομμάτι στην έκβαση των ασθενών ΜΕΘ.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της χρήσης και των μεθόδων της τεχνητής διατροφής σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, η αποτελεσματικότητα τους και η συμβολή τους στη θεραπεία.
Μεθοδολογία: Η αναζήτηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε στις εξής βάσεις δεδομένων: PubMed, Google Scholar, MEDLINE και CINAHL με λέξεις-κλειδιά:« artificial nutrition ICU», «enteral nutrition», «parenteral nutrition», «nutritional support», «ICU» και ο συνδυασμός μεταξύ τους. Τα άρθρα αφορούσαν το χρονικό διάστημα το 2005 έως και το 2016.
Αποτελέσματα: Η συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που πραγματοποιήθηκε οδήγησε σε 17 επιμέρους μελέτες. Οι 9 από αυτές ασχολήθηκαν αποκλειστικά με την εντερική διατροφή, 3 με την παρεντερική διατροφή και οι υπόλοιπες 5 μελέτες σύγκριναν και τις δύο μεθόδους τεχνητής διατροφής σε ασθενείς στη ΜΕΘ.
Συμπεράσματα: Η συχνότερη μέθοδος τεχνητής διατροφής που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι η εντερική. Ωστόσο, όταν οι ασθενείς έχουν κάποια δυσλειτουργία γαστρεντερικού επιλέγεται η παρεντερική διατροφή, όπου η σωστή και ορθολογική χρήση της τα τελευταία έτη έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών. Τέλος, ο συνδυασμός στη χορήγηση εντερικής και παρεντερικής διατροφής σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ αποτελεί την καλύτερη και ωφέλιμη πρακτική.
Λέξεις Κλειδιά: «τεχνητή διατροφή και ΜΕΘ», «εντερική διατροφή», « παρεντερική διατροφή », «Θρεπτική υποστήριξη», «ΜΕΘ».
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τεχνητή διατροφή Μ.Ε.Θ. , Εντερική διατροφή ,Παρεντερική διατροφή, Διατροφική υποστήριξη, Μ.Ε.Θ.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
68
Nikoloudaki Stamoula-master.pdf (582 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο