Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων πρωταθλητών με κινητικές αναπηρίες

Διπλωματική Εργασία uoadl:1508081 428 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-01
Έτος εκπόνησης:
2002
Συγγραφέας:
Σκαφίδα Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσούκη Δ., Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Ψυχουντάκη Μ., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων πρωταθλητών με κινητικές αναπηρίες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων πρωταθλητών με κινητικές αναπηρίες
Περίληψη:
Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η εξέταση των γενικών και αθλητικών ψυχολογικών χαρακτηριστικών προδιάθεσης, τα οποία περιγράφουν τη συνήθη ψυχική διάθεση των Ελλήνων/ίδων πρωταθλητών/ριών με κινητικές αναπηρίες.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 97 Έλληνες/ίδες αθλητές/ριες με κινητικές αναπηρίες που είχαν εμπειρία από διεθνείς αγώνες. Στην έρευνα ελήφθησαν υπόψη όλα τα αθλήματα αγωνιστικού χαρακτήρα, τα οποία καλλιεργούνται στην Ελλάδα από αθλητές με κινητικές αναπηρίες. Για τη συλλογή των δεδομένων χορηγήθηκαν οι εξής κλίμακες: α) Γενικά χαρακτηριστικά: 1) Προφίλ Ψυχικής Διάθεσης, 2) Ερωτηματολόγιο Γενικού Άγχους Προδιάθεσης, 3) Κλίμακα Κοινωνικής Επιθυμητότητας, β) Αθλητικά χαρακτηριστικά: 1) Ερωτηματολόγιο Αγωνιστικού Άγχους Προδιάθεσης, 2) Ερωτηματολόγιο Αγωνιστικής Αυτοπεποίθησης Προδιάθεσης, 3) Ερωτηματολόγιο Αθλητικού Προσανατολισμού. Επίσης, χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών σε σχέση με τις εξής μεταβλητές: φύλο, ηλικία, άθλημα, τόπος διαμονής, αναπηρία, αγωνιστική εμπειρία και συμμετοχή στην προπόνηση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν το φύλο, την αναπηρία και τη συμμετοχή στην προπόνηση ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διαφοροποίηση της διαμόρφωσης των ψυχολογικών χαρακτηριστικών προδιάθεσης των Ελλήνων/ίδων πρωταθλητών/ριών, εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Οι Έλληνες/ίδες πρωταθλητές/ριες παρουσιάζουν το Προφίλ-Παγόβουνο, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά παρόμοια με τους πρωταθλητές άλλων χωρών. Το γενικό και αγωνιστικό άγχος προδιάθεσης κυμαίνονται σε μέτριο επίπεδο, ενώ η αυτοπεποίθηση κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο. Οι πρωταθλητές/ριες μας εμφανίζονται περισσότερο προσανατολισμένοι προς το έργο. Τέλος, τα γενικά και αθλητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν θετικά συναισθήματα σχετίζονται σημαντικά μεταξύ τους. Όμοια, τα γενικά και αθλητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα σχετίζονται επίσης σημαντικά μεταξύ τους.
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν σε σημαντικό βαθμό τα διεθνή δεδομένα. Τα συμπεράσματα της έρευνας οδηγούν στην αναγκαιότητα ανίχνευσης ψυχολογικών χαρακτηριστικών κατάστασης και σύνδεσής τους με τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά προδιάθεσης, με σκοπό τη δημιουργία μοντέλου πρόβλεψης της απόδοσης των αθλητών με κινητικές αναπηρίες στη χώρα μας. Επίσης, μέσα από την έρευνα διαφαίνεται η αναγκαιότητα διαχρονικής διερεύνησης της επίδρασης της αναπηρίας και των εκάστοτε κοινωνικών συνθηκών στην αθλητική σταδιοδρομία των ατόμων με κινητικές αναπηρίες.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
130
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΦΩ_ΤΕΙΝΗΣ ΣΚΑΦΙΔΑ.pdf
956 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.