Αντιοξειδωτική ικανότητα χυμών φρούτων του Ελληνικού εμπορίου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1518870 316 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Τομέας Βασικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-16
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Αναγνωστοπούλου Δέσποινα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντίνος Πάντος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Γεωργία Βρυώνη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Βιολέττα Καψιμάλη-Βαϊοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Τυλιγάδα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Ιορδάνης Μουρούζης, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Δημήτριος Τραφαλής, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Χριστίνα Δάλλα, Επικ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιοξειδωτική ικανότητα χυμών φρούτων του Ελληνικού εμπορίου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Antioxidant capacity of fruit juices available in the Greek market
Περίληψη:
Οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι έντονο και συνεχώς αυξάνεται. Έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση εξελιγμένων πληροφοριών σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα των χυμών φρούτων οι οποίοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά, μετρήσαμε την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα 41 "έτοιμων" χυμών φρούτων και 8 φρέσκων χυμών φρούτων (από άμεση εκχύμωση), χρησιμοποιώντας το ασκορβικό οξύ (Vitamin C) και το 6-υδροξυ-2,5,7,8-τετραμεθυλο-2-καρβοξυλικό οξύ (Trolox) ως πρότυπα για τις μεθόδους DPPH• και ABTS•+, αντίστοιχα. Επιπλέον, μετρήθηκαν το σύνολο των ολικών φαινολών και των ολικών φλαβονοειδών, όπως επίσης έγινε μέτρηση του χρώματος χρησιμοποιώντας το χρωμόμετρο CIELAB, καταγράφοντας τις χρωματικές παραμέτρους L*, a*, b* και υπολογίζοντας το Hue Angle και το Chroma. Η προμήθεια κάθε δείγματος φρούτου (πορτοκάλι, κόκκινο μήλο, ανανάς, κόκκινο και κίτρινο γκρέιπφρουτ, ρόδι, ροδάκινο και λεμόνι), έγινε από Ελληνικά σούπερ μάρκετ, και όλα τα δείγματα αναλύθηκαν τουλάχιστον εις διπλούν. Επιπροσθέτως, οι χυμοί φρούτων διακρίθηκαν σε επώνυμους χυμούς και σε χυμούς ιδιωτικής ετικέτας. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο DPPH, με τους φρεσκοστυμμένους χυμούς να εμφανίζουν υψηλότερη μέση τιμή (7.87 ± 2.77)mΜ/l VCEAC (Vitamin C Equivalents Antioxidant Capacity) σε σύγκριση με τους "έτοιμους" χυμούς (3.74 ± 0.54)mM/l VCEAC, του εμπορίου (p=0.019). Οι χυμοί ιδιωτικής ετικέτας περιείχαν λιγότερες ολικές φαινόλες (527.3 ± 48.0)mg/L GAEs σε σχέση με τους επώνυμους χυμούς (824.7 ± 120.8)mg/L GAEs. Επιπλέον, τα φρούτα με ένα ισχυρό κόκκινο χρώμα, όπως είναι το ρόδι, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, το οποίο συσχετίζεται θετικά με την χρωματική παράμετρο a* (p=0.018, r=0.336). Επίσης, οι φυσικοί χυμοί έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ολικών φαινολών (777.0 ± 177.4)mg/L GAEs, σε σχέση με τα φρουτοποτά (81.9 ± 10.5)mg/L GAEs, p=0.007. Οι "έτοιμοι" χυμοί οι οποίοι διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου εμφάνισαν περίπου δυο φορές χαμηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (6.14 ± 0.68)mM/l TEAC, από εκείνη των χυμών βραχείας διάρκειας (13.32 ± 1.43)mM/l TEAC, διατηρούμενοι στο ψυγείο. Τόσο ο φρεσκοστυμμένος χυμός ρόδι, όσο και οι "έτοιμοι" χυμοί από ρόδι περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο φρούτο. Φαίνεται ότι η κατανάλωση "έτοιμων" χυμών φρούτων στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, ιδίως τα κόκκινα φρούτα, όπως το ρόδι και ο χυμός του, τα οποία περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο φρούτο που μελετήθηκε. Επιπλέον, διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας διαφορετικών εμπορικών προϊόντων, οδηγούν σε διαφορετικές αντιοξειδωτικές ικανότητες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φαρμακολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιοξειδωτική ικανότητα, Χυμοί φρούτων, Φαινόλες, Φλαβονοειδή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
205
Αριθμός σελίδων:
133
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Πέργαμος.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο