Στάθμιση maternity blues

Διπλωματική Εργασία uoadl:1519116 651 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-23
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Νταούτη Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φραγκίσκος Ν. Γονιδάκης, Επίκ. Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Π. Χρούσος, Καθηγητής - Διευθυντής Α' Παιδιατρικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σουλτάνα Χ. Σιαχανίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Νεογνολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάθμιση maternity blues
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάθμιση maternity blues
Περίληψη:
Περίληψη

Σκοπός: Η μελαγχολία της λοχείας αποτελεί την ηπιότερη και συνηθέστερη ψυχοπαθολογική εκδήλωση μετά τον τοκετό. Έχει μελετηθεί σε διάφορες χώρες και πολιτισμικές ομάδες, χωρίς παρ’ όλα αυτά να έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί οι παράγοντες επηρεασμού της εμφάνισης της προαναφερθείσας. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν διττός ˙ επιδιώχθηκε αφενός μεν η συλλογή περισσότερης γνώσης και ερμηνείας του φαινομένου της μελαγχολίας της λοχείας στην Ελλάδα, αφετέρου δε ο έλεγχος αξιοπιστίας του ερευνητικού εργαλείου Blues Questionnaire των Kennerley και Gath.
Μέθοδος: 116 λεχωίδες που πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής, συμπλήρωσαν το Blues Questionnaire και την Edinburgh Postnatal Depression Scale την τρίτη ημέρα της λοχείας τους. Κοινωνικοδημογραφικά και κλινικά στοιχεία συνελλέχθησαν μέσω ερωτηματολογίου.
Αποτελέσματα: Πενήντα (43.10%) γυναίκες παρουσίασαν σοβαρή μελαγχολία της λοχείας την τρίτη ημέρα μετά τον τοκετό. Οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης της προαναφερόμενης κλινικής οντότητας είναι τα έτη γάμου (p=0.013), ο αριθμός προηγούμενων τοκετών (p=0.006) και το επάγγελμα του συζύγου/συντρόφου (p=0.04175). Η αξιοπιστία εσωτερικής συνέπειας (δείκτης Cronbach′s α) για το σύνολο των φράσεων του Blues Questionnaire βρέθηκε να είναι 0.85.
Συμπεράσματα: Τα έτη γάμου, ο αριθμός προηγούμενων τοκετών και η οικονομική ανασφάλεια φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης μελαγχολίας της λοχείας. Το εν λόγω φαινόμενο θα μπορούσε να ερμηνευθεί καλύτερα μέσω της Θεωρίας της Προσκόλλησης και της Κοινωνικής Βασικής Θεωρίας, καθώς στη μελέτη αυτή εντοπίστηκαν τέσσερις συστάδες από το Blues Questionnaire, συμπτώματα των οποίων παρουσιάζουν ομοιότητες με τους τέσσερις τύπους δεσμού/προσκόλλησης των Bartholomew και Horowitz. Λόγω των ανωτέρω, συνιστάται σε ιατρούς και ερευνητές η χρήση του Blues Questionnaire σε συνδυασμό με σταθμισμένα ερευνητικά εργαλεία για την αξιολόγηση των σχέσεων των λεχωίδων με τους γονείς τους από την παιδική τους ηλικία έως και την εφηβεία (γονεϊκός δεσμός), όπως και για τη συναισθηματική τους αντίδραση προς το βρέφος τους (μεταγεννητικός μητρικός δεσμός).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταγεννητικές διαταραχές, Μελαγχολία της λοχείας, Στρες, Δεσμός/Προσκόλληση, Κοινωνική Βασική Θεωρία, Edinburgh Postnatal Depression Scale, Blues Questionnaire, Έλεγχος αξιοπιστίας, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
33
Eleftheria Ntaouti MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο