Η οσφυαλγιία στην επιτραπέζια αντισφαίριση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1665159 338 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2001
Συγγραφέας:
Δελλαπόρτα Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαλτόπουλος Π., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Βαγενάς Γ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Μαλαγάρη Α., Επίκουρη Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η οσφυαλγιία στην επιτραπέζια αντισφαίριση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η οσφυαλγιία στην επιτραπέζια αντισφαίριση
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Σε μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορα αθλήματα η συχνότητα εμφάνισης της οσφυαλγίας κυμαίνεται από 50-85%. Τα αθλήματα που χαρακτηρίζονται από επα-ναλαμβανόμενες στροφικές και καμπτικές κινήσεις στην Ο.Μ.Σ.Σ., φαίνεται να ενοχοποιούνται για αυξημένα ποσοστά οσφυαλγίας.
Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να προσδιοριστούν η συχνότητα εμφάνισης οσφυαλγίας στους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, να βρεθούν οι πιθανοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του συνδρόμου και ποιες είναι οι παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση του φαινομένου στους συγκεκριμένους αθλητές.

ΜΕΘΟΔΟΣ
Στην έρευνα συμμετείχαν 143 αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (83 άνδρες και 60 γυναίκες) ηλικίας 20,416,07 και 19,134,95 αντίστοιχα, οι οποίοι συμπληρώσαν ένα ερωτηματολόγιο που αποτελείτο από δύο ενότητες, το προπονητικό προφίλ (1η ενότητα) και την περιγραφή των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας (2η ενότητα). Στην ίδια διαδικασία υποβλήθηκαν και 143 μη αθλητές που ταίριαζαν απόλυτα σε ηλικία και φύλο με την ομάδα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Από τους αθλητές επ. αντ. που συμπλήρωσαν και τη δεύτερη ενότητα του ερωτηματολογίου, 32 (12 αθλητές και 20 αθλήτριες) υποβλήθηκαν:
1. Σε κλινικό έλεγχο από ορθοπεδικό γιατρό και
2. Σε ακτινολογικό έλεγχο (χ-rays, MRI).
Η Διάγνωση των ακτινολογικών εξετάσεων πραγματοποιήθηκε από 2 ορθοπεδικούς γιατρούς που δεν γνώριζαν τον σκοπό της έρευνας.
Η στατιστική ανάλυση περιελάμβανε, κατανομές συχνοτήτων, μέσους όρους και τυπικές αποκλίσεις. Επιπλέον για τις συγκρίσεις μεταξύ των ομάδων και για τις συσχετίσεις μεταξύ των πολυκατηγορικών μεταβλητών χρησιμοποιήθηκαν ο συντελεστής C (contingency coefficient) και ο συντελεστής φ (phi). Για τις συγκρίσεις μεταξύ των ποσοτικών μεταβλητών χρησιμοποιήθηκε το απαραμετρικό Mann-Witney test.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Από τα αποτελέσματα βρέθηκε πως το 51,7% των αθλητών/τριων της επ. αντ. παρουσίασε οσφυαλγία έναντι 38,5% του αντίστοιχου μέσου πληθυσμού. Η δια¬φορά αυτή βρέθηκε στατιστικά σημαντική με p<0,05. Επιπλέον παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό οσφυαλγίας στις αθλήτριες από ότι στους αθλητές της επ. αντ. με επίπεδο σημαντικότητας p<0,05. Οι αθλητές/τριες που λάμβαναν μέρος ανελλιπώς σε επίσημους αγώνες παρουσίασαν μεγαλύτερο ποσοστό οσφυαλγίας από αυτούς που είχαν λιγότερες συμμετοχές, με p<0,01. Αντίθετα οι αθλητές/τριες που φορούσαν ειδικά υποδήματα για την επιτραπέζια αντισφαίρισης και που συμπεριλάμβαναν επιπλέον ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα τους, παρουσίασαν μειωμένο ποσοστό οσφυαλγίας με p<0,05.
Από τον ιατρικό έλεγχο των 32 αθλητών/τριων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης βρέθηκαν 19 περιπτώσεις σπονδυλόλυσης, επτά προβολές μεσοσπονδύλιων δίσκων (Μ.Δ.) και μία πρόπτωση Μ.Δ. του Ο5. Επιπλέον ελέγχοντας την ανατομική της Ο.Μ.Σ.Σ. βρέθηκαν 19 άτομα με σκολίωση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συμπερασματικά, η οσφυαλγία φαίνεται να είναι ένα συχνό φαινόμενο στην επιτραπέζια αντισφαίριση και επιπλέον σημαντική αιτία απουσίας από το άθλημα. Η φύση του αθλήματος είναι τέτοια, που θέτει τους αθλητές σε επαναλαμβανόμενα καμπτικά και στροφικά φορτία στην Ο.Μ.Σ.Σ. με αποτέλεσμα την σταδιακή εμφάνιση οσφυαλγίας λόγω τραυματισμών από καταπόνηση. Η ηλικία και το φύλο είναι παράγοντες που σχετίζονται με την ύπαρξη του συνδρόμου στους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Χρήση κατάλληλων υποδημάτων για την επιτραπέζια αντισφαίριση φαίνεται πως μπορεί να οδηγεί στη μείωση προβλημάτων στην οσφυϊκή περιοχή. Τέλος αναδεικνύεται η ανάγκη διεξαγωγής νέων ερευνών για να δοθούν απαντήσεις στο ποια είναι τα κατάλληλα προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν για την ελαχιστοποίηση της οσφυαλγίας στην επιτραπέζια αντισφαίριση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
53
Σημειώσεις:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.