Η αποτελεσµατικότητα της χρήσης ορθοτικού πάτου στην ανακατανοµή των πιέσεων του πέλµατος σε παιδιά 9-12 ετών µε εύκαµπτη πλατυποδία

Διπλωματική Εργασία uoadl:1666719 287 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2005
Συγγραφέας:
Ανδρεόπουλος Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαλτόπουλος Π., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Κουτσούκη Δ., Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Βαγενάς Γ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αποτελεσµατικότητα της χρήσης ορθοτικού πάτου στην ανακατανοµή των πιέσεων του πέλµατος σε παιδιά 9-12 ετών µε εύκαµπτη πλατυποδία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αποτελεσµατικότητα της χρήσης ορθοτικού πάτου στην ανακατανοµή των πιέσεων του πέλµατος σε παιδιά 9-12 ετών µε εύκαµπτη πλατυποδία
Περίληψη:
Η εύκαµπτη πλατυποδία (ΕΠ), είναι µια πολύ συνηθισµένη πάθηση σε παιδιά έως και 12 ετών και χαρακτηρίζεται από απολάτυνση του πέλµατος και γενικότερη συνδεσµική και µυϊκή χαλαρότητα. Η συνύπαρξη βλαισότητας στην πτέρνα, ο υπερπρηνισµός και η µη φυσιολογική λειτουργία του ποδιού, οδηγούν συχνά σε συµπτώµατα πόνου και κόπωσης κατά την βάδιση και αναδεικνύουν το πρόβληµα της θεραπευτικής αντιµετώπισης της ΕΠ. Η χρήση ορθοτικών πάτων (ΟΠ), βοηθά στην ανακούφιση των συµπτωµάτων, την καλύτερη λειτουργία του ποδιού και πιθανώς στην αποφυγή επιδείνωσης της πάθησης. Πολλοί ερευνητές διαφωνούν, θεωρώντας πως η ΕΠ είναι µια φυσιολογική µεταβατική φάση του παιδικού πέλµατος που αποκαθίσταται µε την πάροδο του χρόνου, χωρίς καµία παρέµβαση. Εκτός της ασυµφωνίας µεταξύ των ερευνητών ως προς την αναγκαιότητα ορθοτικής παρέµβασης στην ΕΠ, ελάχιστες έρευνες έχουν ασχοληθεί µε το πρόβληµα αυτό στην κρίσιµη ηλικία των 9-12 ετών. Στην ηλικία αυτή, το παιδικό πόδι έχει µορφοποιηθεί ως προς την ποδική καµάρα, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει την οστική, µυϊκή και συνδεσµική του ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, για την αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας των ΟΠ να αντιµετωπίζουν την ΕΠ, µετρώνται οι πιέσεις που ασκούνται στο πέλµα του νεαρού ασθενούς κατά την βάδιση πάνω σε πελµατογράφο.
Με αυτόν τον τρόπο, εξετάζεται η δυνατότητα ανακατανοµής των πιέσεων, ώστε να ανακουφίζονται τα υπερφορτισµένα σηµεία του πέλµατος. Στόχος της συγκεκριµένης έρευνας, είναι να αξιολογήσει τόσο την αποτελεσµατικότητα ΟΠων τύπου UCBL, να αποφορτίζουν υπερφορτισµένα σηµεία του πέλµατος, όσο και την διατήρηση της πιθανής βελτίωσης µετά την αφαίρεση τους.
Μέθοδος
Για τον σκοπό αυτό εντοπίστηκαν 65 παιδιά, ηλικίας 9-12 ετών µε ΕΠ, και διαχωρίστηκαν σε τρεις οµάδες. Η πειραµατική οµάδα (ΠΟ), έκανε χρήση ΟΠ τύπου UCBL για τέσσερις µήνες. Η οµάδα ελέγχου 1 (ΟΕ1), έκανε χρήση απορροφητικών πάτων (ΑΠ)υποστηρικτικών καµάρας, για το ίδιο διάστηµα.Τέλος, η οµάδα ελέγχου 2 (ΟΕ2), δεν έκανε χρήση πάτων. Μετρήσεις των πιέσεων στα πέλµατα των παιδιών πραγµατοποιήθηκαν σε πελµατογράφο (µε γυµνό πόδι χωρίς τον πάτο), πριν την χρήση των ΟΠ (πρώτη µέτρηση), κατά την διάρκεια χρήσης (δεύτερη και τρίτη µέτρηση) και µετά από τους τέσσερις µήνες χρήσης (τέταρτη µέτρηση), οπότε οι πάτοι αφαιρέθηκαν οριστικά.
Επίσης πραγµατοποιήθηκε άλλη µια µέτρηση (πέµπτη µέτρηση), τρεις µήνες µετά την αφαίρεση των πάτων (επτά µήνες), προκειµένου να εξεταστεί η διατήρηση της βελτίωσης από την πειραµατική παρέµβαση. Αναζητήθηκε, πιθανή ανακατανοµή των φορτίσεων στην Μέση, Πρόσθια και Οπίσθια µοίρα του Πέλµατος (ΦΜΠ, ΦΠΠ, ΦΟΠ) καθώς και η Απόκλιση της Καµπύλης του Κέντρου Πίεσης (ΑΚΠ) που οφείλονται στην πειραµατική παρέµβαση (ΟΠ), σε κάθε χρονικό σηµείο µέτρησης.
Αποτελέσµατα-Συζήτηση-Συµπεράσµατα
Η παραγοντική ανάλυση 3Χ5 (Οµάδα*Χρόνος) ανέδειξε σηµαντική αλληλεπίδραση των τριών οµάδων και των πέντε χρονικών σηµείων µέτρησης ως προς την ΑΚΠ, ΦΜΠ, ΦΠΠ και οριακά ως προς την ΦΟΠ (p<0,051). Επίσης, κατά την αρχική µέτρηση, από τα 24 συµπτωµατικά παιδιά µε ΕΠ, πριν τη χορήγηση των πάτων (ΟΠ και ΑΠ), µόνο 3 (12,5%) δήλωσαν ενοχλήσεις στο ένα ή και τα δύο πόδια µετά τη χρήση των βοηθηµάτων (4η µέτρηση).
Ο ΟΠ τύπου UCBL των παιδιών της ΠΟ, µετατόπισε περισσότερο την ΑΚΠ κατά το έξω χείλος του πέλµατος, τόσο σε σχέση µε την ΟΕ1 όσο και σε σχέση µε την ΟΕ2 από την 3η µόλις µέτρηση. Εποµένως, ο συγκεκριµένος πάτος, φαίνεται να υπερέχει στον έλεγχο του υπερπρηνισµού κατά τη βάδιση παιδιών µε ΕΠ. Ως αποτέλεσµα της χρήσης των ΟΠ και των ΑΠ, η ΦΜΠ µειώθηκε τόσο στην ΠΟ όσο και στην ΟΕ1, αντίθετα από την ΟΕ2 (χωρίς πάτο). Το µικρότερο κόστος κατασκευής και το συντοµότερο, χωρίς ενοχλήσεις, διάστηµα προσαρµογής στον ΑΠ σε σχέση µε τον ΟΠ, δηµιουργεί ερωτήµατα και επιφυλάξεις σχετικά µε την αναγκαιότητα χρήσης του ΟΠ για την αποφόρτιση της µέσης µοίρας του πέλµατος παιδιών µε ΕΠ. Η ΦΠΠ και η ΦΟΠ διαφοροποιήθηκαν, αλλά όχι µε συστηµατικό τρόπο στη διάρκεια των µετρήσεων. Η βελτίωση στην ΑΚΠ και την ΦΜΠ, λόγω της χρήσης του ΟΠ τύπου UCBL και του ΑΠ, δεν διατηρήθηκε µετά την αφαίρεση των πάτων (5η µέτρηση). Τέλος, η χρήση τόσο των ΟΠ τύπου UCBL, όσο και των ΑΠ-υποστηρικτικών καµάρας, συνέβαλαν στην ανακούφιση από συµπτώµατα πόνου στο πέλµα ή το κάτω άκρο γενικότερα, των παιδιών µε ΕΠ (ΠΟ και ΟΕ1).
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
92
Σημειώσεις:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.