Χαρακτηριστικά ασκουμένων σε γυμναστήρια και παράγοντες της προσήλωσής τους στην άσκηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1668082 328 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2001
Συγγραφέας:
Κοντογιάννη Πολίνα-Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κλεισούρας Β., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Βαγενάς Γ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Γελαδάς Ν., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρακτηριστικά ασκουμένων σε γυμναστήρια και παράγοντες της προσήλωσής τους στην άσκηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χαρακτηριστικά ασκουμένων σε γυμναστήρια και παράγοντες της προσήλωσής τους στην άσκηση
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός ήταν να εξεταστούν δηµογραφικά και προσωπικά χαρακτηριστικά ατόµων που ασκούνται συστηµατικά σε γυµναστήρια του νοµού Αττικής. Επιπλέον, να διερευνηθούν οι προσωπικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που είναι δυνατόν να προβλέψουν την προσήλωση στην άσκηση, καθώς και οι λόγοι της προσήλωσης στην άσκηση, της εγκατάλειψης της άσκησης και της αποχής από άσκηση.
Μέθοδος: Οι δοκιµαζόµενοι ήταν 753 άτοµα ηλικίας 18-72 ετών (505 άτοµα που ασκούνται συστηµατικά σε 30 ιδιωτικά γυµναστήρια της Αττικής και 248 άτοµα, κατοίκους Αττικής, που δεν ασκούνται συστηµατικά), τα οποία συµπλήρωσαν ερωτηµατολόγιο που αφορούσε δηµογραφικά και προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς και τους λόγους για προσήλωση, πιθανή εγκατάλειψη ή αποχή από την άσκηση. Ο βαθµός προσήλωσης των δοκιµαζοµένων στην άσκηση προέκυψε από τις απαντήσεις τους στο ερωτηµατολόγιο Συνήθους φυσικής δραστηριότητας του Βaecke et al. (1982). Η στατιστική ανάλυση περιελάµβανε τους µέσους όρους, τυπικές αποκλίσεις και ποσοστιαίες αναλογίες των χαρακτηριστικών των ατόµων και των λόγων.
Επιπλέον, ερευνήθηκαν οι συσχετίσεις µεταξύ των παραγόντων που εξετάστηκαν στην έρευνα και της προσήλωσης στην άσκηση και µε τη µέθοδο της πολλαπλής παλινδρόµησης εντοπίστηκαν οι µεταβλητές που µπορούν να προβλέψουν την προσήλωση στην άσκηση.
Αποτελέσµατα: Τα άτοµα που ασκούνται στα γυµναστήρια ήταν στην πλειοψηφία τους γυναικείου φύλου, νέα, εύρωστα, λεπτά, υγιή, µε υψηλό µορφωτικό και οικονοµικό επίπεδο και µ ε µακροπρόθεσµη προσήλωση στην άσκηση. H φυσική κατάσταση του ατόµου, το διάστηµα που ασκείται και ο βαθµός αυτοαποτελεσµατικότητας για άσκηση µπόρεσαν συνολικά να προβλέψουν κατά 29,5 % την προσήλωση στην άσκηση. Επιπλέον, η προσήλωση στην άσκηση σχετίστηκε θετικά και µε το αθλητικό παρελθόν του ατόµου, τη γνώση για τα οφέλη της άσκησης, τη στάση προς άλλες υγιεινές συµπεριφορές και τις προθέσεις για άσκηση.
Οι σηµαντικότεροι λόγοι της προσήλωσης στην άσκηση ήταν κατά σειρά η διατήρηση σε καλή κατάσταση, οι λόγοι υγείας και η βελτίωση της εµφάνισης έλεγχος του βάρους. Οι πιο σηµαντικοί λόγοι για εγκατάλειψη της άσκησης ήταν η έλλειψη χρόνου, η κακή ποιότητα των προγραµµάτων άσκησης, το οικονοµικό κόστος και η δυσκολία πρόσβασης στο γυµναστήριο. Οι πιο σηµαντικοί λόγοι για αποχή από την άσκηση ήταν η έλλειψη χρόνου, η κακή διάθεση και η δυσκολία πρόσβασης στο γυµναστήριο.
Συµπεράσµατα: Από τα γυµναστήρια της Αττικής απουσιάζουν κάποιες ειδικές οµάδες πληθυσµού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τη συστηµατική άσκηση, όπως οι υπέρβαροι, οι ηλικωµένοι και οι ασθενείς. Η γνώση για τους παράγοντες και τους λόγους που επηρεάζουν την προσήλωση των ατόµων στην άσκηση µπορεί να κατευθύνει τις παρεµβάσεις που σκοπεύουν στην αύξηση της συµµετοχής σε φυσικές δραστηριότητες.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
96
Σημειώσεις:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.