«Οι εβραϊκές κοινότητες στα Ιόνια Νησιά κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.). Σχέσεις συμβίωσης, εντάσεις και αποκλεισμοί.»

Διπλωματική Εργασία uoadl:1678966 1171 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-23
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σταυράκη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαδία-Λάλα Αναστασία, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ευθυμίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Κωνσταντινίδου Κατερίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Οι εβραϊκές κοινότητες στα Ιόνια Νησιά κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.). Σχέσεις συμβίωσης, εντάσεις και αποκλεισμοί.»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Οι εβραϊκές κοινότητες στα Ιόνια Νησιά κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.). Σχέσεις συμβίωσης, εντάσεις και αποκλεισμοί.»
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις εβραϊκές κοινότητες στα Ιόνια Νησιά κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.).Λόγω σχετικής επάρκειας στοιχείων, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο στους αιώνες της μακράς βενετικής κυριαρχίας, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο οι Εβραίοι συσχετίστηκαν με τους κυρίαρχους Καθολικούς Βενετούς και τους κυριαρχούμενους Ορθόδοξους Χριστιανούς, κατοίκους των Ιόνιων Νησιών του βενετικού Κράτους της Θάλασσας (Stato da mar).
Υποστηρίζεται ότι το πολύπλοκο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον των Ιόνιων Νησιών επέτρεψε και ενθάρρυνε τους Εβραίους να επενδύσουν στους θεσμούς της τοπικής κοινωνίας. Οι επενδύσεις τους είχαν ως αποτέλεσμα συνεχείς και ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τους Βενετούς και τον εντόπιο πληθυσμό, αλλά δημιούργησαν εντάσεις και αποκλεισμούς για τους ίδιους. Οι εντάσεις είχαν ενδεχομένως θρησκευτική επίφαση αλλά μάλλον οικονομική βάση. Οι Εβραίοι ήταν αποκλεισμένοι τόσο από την ανώτερη βενετική διοίκηση όσο και από την τοπική διοίκηση της Κέρκυρας και της Ζακύνθου, δηλαδή από τα τοπικά κλειστά, αριστοκρατικού χαρακτήρα, αστικά κοινοτικά συμβούλια των δυο νησιών, όπως αποκλεισμένοι ήταν από τη διοίκηση ολόκληρου του χριστιανικού ευρωπαϊκού κόσμου. Αυτή η προβληματική διατρέχει τη μελέτη όπως υποδηλώνει ο υπότιτλος: Σχέσεις συμβίωσης, εντάσεις και αποκλεισμοί.
Η βιβλιογραφική έρευνα αναδεικνύει ότι στην Κέρκυρα οι Εβραίοι απολάμβαναν περισσότερα προνόμια από τους Εβραίους που διαβιούσαν σε άλλα μέρη της βενετικής επικράτειας, ή ακόμα και οπουδήποτε αλλού στους μεσαιωνικούς έως και τους νεότερους χρόνους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και στα δυο νησιά, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, δεν υπήρξε Ghetto περίκλειστο και με τη στενή έννοια του όρου, ειδικά δε στην περίπτωση της Κέρκυρας μπορεί να υποστηριχθεί ότι το τοπικό Ghetto παρουσίαζε απόκλιση από το βενετικό πρότυπο.
Γενικά, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, παρά τους αιώνες γειτνίασης με τους Χριστιανούς, οι οποίοι τηρούσαν μία άλλοτε ανεκτική και κάποιες φορές εχθρική στάση απέναντι στους Εβραίους, και την πολλαπλή επίδραση των τελευταίων στη δημογραφική εικόνα και την κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή των Ιόνιων Νησιών, λόγω της ετερότητάς τους οι Εβραίοι διαβιούσαν στο περιθώριο της κερκυραϊκής και ζακυνθινής κοινωνίας. Άρα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σχέσεις ισότιμες και ανοχής στα νησιά αυτά, όπως και πουθενά στο βενετικό Κράτος της Θάλασσας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Ασκεναζίμ, Σεφαραδίτες, Ιουδαϊσμός, Εβραϊκές κοινότητες, διώξεις, Βενετία, βενετοκρατία, βενετικό Κράτος της Θάλασσας, Ιόνια Νησιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ghetto, εβραϊκά επαγγέλματα, ετερότητα, Οθωμανική Αυτοκρατορία, προστύχι, κατάλυση βενετικού Κράτους.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
695
Αριθμός σελίδων:
164
Οι εβραϊκές κοινότητες στα Ιόνια Νησιά κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.) Σχέσεις συμβίωσης,εντάσεις και αποκλεισμοί..pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο