Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον καρκινοπαθή τελικού σταδίου - Βιοηθικοί προβληματισμοί

Διπλωματική Εργασία uoadl:1684395 581 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-06
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μίαρης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιαφάκα Ιωάννα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ξάνθος Θεόδωρος, Συντονιστής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση», Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ιακωβίδου Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον καρκινοπαθή τελικού σταδίου - Βιοηθικοί προβληματισμοί
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον καρκινοπαθή τελικού σταδίου - Βιοηθικοί προβληματισμοί
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στους ασθενείς με καρκίνο είναι ένα ηθικό θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η παρούσα εργασία προσπαθεί να αναλύσει την γνώση και τις απόψεις των ασθενών με καρκίνο σχετικά με την ΚΑΡΠΑ στην Ελλάδα.
Μέθοδος: Η μελέτη έλαβε χώρα με την μορφή ερωτηματολογίου σε ένα μεγάλο ελληνικό ογκολογικό νοσοκομείο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2016. Ασθενείς με επαρκή πνευματική αντίληψη ηλικίας άνω των 18 ετών μπορούσαν να συμμετέχουν στην έρευνα.
Αποτελέσματα: Συνολικά, 200 ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια (94 άνδρες, 106 γυναίκες) μέσης ηλικίας 62,8 ετών έλαβαν μέρος στην μελέτη. Μόνο 42 (21%) ασθενείς ανέφεραν ότι γνώριζαν τι ακριβώς περιλαμβάνει η ΚΑΡΠΑ και μόνο 20 (10%) ασθενείς θεωρούσαν ότι η ΚΑΡΠΑ έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ η μέση εκτιμώμενη επιβίωση με εξιτήριο μετά από ΚΑΡΠΑ εντός νοσοκομείου ήταν 56.6% [ελάχιστη=2%, μέγιστη=99%, τυπική απόκλιση (SD)=25.16] και 42.1% (ελάχιστη=0%, μέγιστη=90%, SD=24.56%) στην περίπτωση μη επιλεγμένων ασθενών και καρκινοπαθών αντίστοιχα. Παρά την πτωχή τους γνώση, 177 (88.5%) ασθενείς επιθυμούσαν να υποβληθούν σε ΚΑΡΠΑ στην περίπτωση ανακοπής εντός νοσοκομείου, 127 (63.5%) θεωρούσαν ότι είχαν το δικαίωμα να επιλέγουν ή να αρνούνται την ΚΑΡΠΑ και 141 (70.5%) πίστευαν ότι θα έπρεπε να ερωτώνται για αυτό όταν έρχονται στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι ασθενείς (36%) ήθελαν η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από τους ίδιους, την οικογένειά τους και τον ιατρό τους από κοινού.
Επίλογος: Παρόλο που οι ασθενείς με καρκίνο που συμμετείχαν στην μελέτη δεν είχαν επίγνωση της ΚΑΡΠΑ, οι περισσότεροι την επιθυμούσαν στην περίπτωση ανακοπής εντός νοσοκομείου και θα ήθελαν να ερωτώνται για αυτό. Συμβαδίζοντας με τις προσπάθειες των υπόλοιπων χωρών, συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα για την διαχείριση αυτού του ηθικού προβλήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ηθική
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, Καρκίνος, Ογκολογία, Ασθενείς, Βιοηθική.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
127
Αριθμός σελίδων:
92
Μίαρης Νικόλαος - Διπλωματική εργασία.pdf (993 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο