Οι τετρακυκλίνες ως αναστολείς της 3-μερκαπτοπυροσταφυλικής θειοτρανσφεράσης (3MST)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1687469 612 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Ανάπτυξη νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων - Φαρμακολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-26
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κουτσιλιέρη Στεφανία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι τετρακυκλίνες ως αναστολείς της 3-μερκαπτοπυροσταφυλικής θειοτρανσφεράσης (3MST)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι τετρακυκλίνες ως αναστολείς της 3-μερκαπτοπυροσταφυλικής θειοτρανσφεράσης (3MST)
Περίληψη:
Το H2S κατατάσσεται στην ομάδα των αέριων διαβιβαστών μαζί με το NO και το CO. Παράγεται ενδογενώς κυρίως με ενζυμική διαδικασία από τα ένζυμα β-συνθετάση της κυσταθειονίνης (CBS), γ-λυάση της κυσταθειονίνης (CSE) και 3-μερκαπτοπυροσταφυλική θειοτρανσφεράση (3MST). Το H2S εμπλέκεται σε μια πληθώρα ενδογενών σηματοδοτικών μονοπατιών, ρυθμίζοντας έτσι διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες. Η συμβολή του στην ομοιόσταση του οργανισμού γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε περιπτώσεις είτε μειωμένης, είτε αυξημένης ενδογενούς σύνθεσής του, οι οποίες οδηγούν ή συμμετέχουν στην ανάπτυξη νόσων. Με σκοπό την ενδελεχή διερεύνηση του ρόλου του αέριου διαβιβαστή στις διάφορες παθοφυσιολογικές καταστάσεις, καθίσταται απαραίτητη η διαλεύκανση των βιολογικών δράσεων των ενζύμων βιοσύνθεσής του στον οργανισμό. Δεδομένων των ελλιπών βιβλιογραφικών στοιχείων σχετικά με το ένζυμο 3MST -συγκριτικά με τα άλλα δύο ένζυμα παραγωγής υδροθείου- στην παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρωθήκαμε στο εν λόγω ένζυμο.

Σε πρώτο βήμα, προβήκαμε στη βελτιστοποίηση της παραγωγής του ενζύμου 3MST από βακτηριακά κύτταρα Escherichia coli, τα οποία έφεραν ως φορέα κλωνοποίησης πλασμίδιο με ενσωματωμένη την αλληλουχία του γονιδίου της ανθρώπινης πρωτεΐνης 3MST, ως χιμαιρική πρωτεΐνη με την S-τρανσφεράση της γλουταθειόνης (GST). Σε δεύτερο βήμα, έπειτα από λεπτομερή έρευνα της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και αρκετές δοκιμές, καταφέραμε να βελτιστοποιήσουμε τη μέθοδο ‘κυανούν του μεθυλενίου’ (Methylene Blue Assay) για τον έλεγχο της δραστικότητας του συγκεκριμένου ενζύμου.

Μέχρι προσφάτως, καμία ένωση δεν είχε χαρακτηριστεί ως αναστολέας του ενζύμου 3MST. Σημειώνεται πως η χρήση μορίων με ανασταλτική ή και ενισχυτική δράση σε in vitro και in vivo πειράματα, μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με το ρόλο ενός ενζύμου στη φυσιολογία και παθοφυσιολογία. Με γνώμονα, λοιπόν, την ανακάλυψη μορίων με ανασταλτική δράση επί του ενζύμου ή έστω ‘μορίων-οδηγών’ που θα χρησιμοποιηθούν ως ‘καλούπια’ για τη σχεδίαση ισχυρότερων αναστολέων, προβήκαμε, τέλος, στη μελέτη της επίδρασης των μορίων των τετρακυκλινών στη δραστικότητα του ενζύμου. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της εργασίας μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενθαρρυντικά, με συγκεκριμένες τετρακυκλίνες να αποδεικνύονται αναστολείς του 3MST. Περαιτέρω πειράματα μάς έδωσαν ικανοποιητικά στοιχεία για να διατυπώσουμε υποθέσεις σχετικά με το μηχανισμό ανασταλτικής δράσης αυτών των ενώσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φαρμακολογία
Λέξεις-κλειδιά:
υδρόθειο, αέριος διαβιβαστής, 3-μερκαπτοπυροσταφυλική θειοτρανσφεράση, αναστολείς, ενζυμική κινητική, τετρακυκλίνες, χρωματομετρική μέθοδος 'κυανούν του μεθυλενίου'
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
95
ΜΔΕ ΚΟΥΤΣΙΛΙΕΡΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο