Εκτίμηση θνησιμότητας σε ασθενείς με HIV λοίμωξη μετά την έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:1701887 661 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Βιοστατιστική και Επιστήμη Δεδομένων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κουβελάκης Κυριάκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα Τουλούμη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλική-Αναστασία Σύψα. Λέκτορας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Γιαννούτσος, Καθηγητής, Indiana University R.M. Fairbanks. School of Public Health
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση θνησιμότητας σε ασθενείς με HIV λοίμωξη μετά την έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση θνησιμότητας σε ασθενείς με HIV λοίμωξη μετά την έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας
Περίληψη:
Υπόβαθρο και σκοπός: O σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η εκτίμηση του ρυθμού θνησιμότητας σε ασθενείς με HIV λοίμωξη μετά την έναρξη αντιρετροικής θεραπείας (ΑRT) στην Ευρώπη. Tα χαρακτηριστικά των οποίων η επίδραση στο ρυθμό θνησιμότητας αξιολογήθηκε ήταν ο αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων κατά την έναρξη της θεραπείας, το φύλο, η ηλικία και η διάρκεια της θεραπείας.
Μέθοδοι: Δημογραφικά και κλινικά δεδομένα που συλλέχθηκαν διαχρονικά από 4.941 ασθενείς που συμμετέχουν στην κοορτή Eurosida και έχουν πρόσβαση σε κέντρα υγείας/ νοσοκομεία της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης στάλθηκαν από τον οργανισμό COHERE. H επεξεργασία αυτών των δεδομένων έγινε με σκοπό τη διενέργεια ανάλυσης επιβίωσης με σημείο έναρξης παρακολούθησης για κάθε ασθενή την παλαιότερη ημερομηνία έναρξης φαρμακολογικής θεραπείας και καταληκτικό σημείο την τελευταία ημερομηνία στην οποίο ο/η ασθενής είχε καταγραφεί ζωντανός ή ζωντανή. Δύο διαφορετικά μοντέλα Poisson εφαρμόσθηκαν στα δεδομένα τα οποία περιείχαν τις ανεξάρτητες κατηγορικές μεταβλητές: αριθμός CD4 λεμφοκυττάρων κατά την έναρξη της θεραπείας, φύλο, ηλικία και διάρκεια θεραπείας. Το πρώτο μοντέλο εξέτασε την επίδραση αυτών των μεταβλητών στον κίνδυνο θνησιμότητας κατά τους 6 πρώτους μήνες της θεραπείας ενώ το δεύτερο μοντέλο την επίδραση αυτών των μεταβλητών από τον 7ο μήνα κι έπειτα.
Αποτελέσματα: Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (38,96%) άρχισε ΑRT με χαμηλά επίπεδα CD4 λεμφοκυττάρων (<200 κύτταρα το μικρόλιτρο). Ο μεγαλύτερος μέσος ρυθμός θνησιμότητας εκτιμήθηκε για τους ασθενείς που ξεκίνησαν θεραπεία με χαμηλό αριθμό CD4 λεμφοκυττάρων καθ’όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης, κυρίως κατά τους 6 πρώτους μήνες της θεραπείας. Χαρακτηριστικά όπως το ανδρικό φύλο και ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Συζήτηση και συμπεράσματα: Ο αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων κατά την έναρξη της θεραπείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των ασθενών όπως φάνηκε από αυτή τη μελέτη. Ασθενείς που αρχίζουν θεραπεία με χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας και είναι φανερά ανησυχητικό το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό οροθετικών ασθενών αρχίζουν θεραπεία με χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων στην Ευρώπη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θνησιμότητα, HIV, AIDS, Aντιρετροική θεραπεία, CD4 λεμφοκύτταρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική_pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.