Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ένοπλες Δυνάμεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:1722729 683 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-18
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χατζηαλεξανδρής Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Λόζιος, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ένοπλες Δυνάμεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ένοπλες Δυνάμεις
Περίληψη:
Η διαχείριση και η προστασία των υδατικών πόρων στον ελληνικό χώρο επιδέχεται πολλών βελτιώσεων ώστε να προσεγγίσει τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και τις βέλτιστες πρακτικές. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει Κοινοτικές Οδηγίες που καθορίζουν το πλαίσιο διαχείρισης υδατικών πόρων εδώ και πολλά χρόνια με σημαντικότερη αυτή του 2000, η ένσωμάτωση τους στην ελληνική έννομη τάξη δεν έχει επιτευχθεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Στα πρώτο κεφάλαιο, που αποτελεί και την εισαγωγή της εργασίας, παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για το νερό στο περιβάλλον, η έννοια του υδατικού αποτυπώματος καθώς και μια επιγραμματική αναφορά τόσο στις υδατικές ανάγκες και απαιτήσεις όσο και στην αξία του νερού ως φυσικού πόρου, κοινωνικού και οικονομικού αγαθού και προσεγγίσεις για το κόστος αυτού.

Στα επόμενα δύο κεφάλαια παρατίθεται το βασικό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης της λεκάνης απορροής, τα οποία επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τους υδατικούς πόρους, καθώς και ποιοι είναι αυτοί. Στη συνέχεια, παρατίθενται και σχολιάζονται οι ΚΥΑ που καθορίζουν δικαιώματα χρήσης νερού, «καταγραφή υδροσημείων», ζητήματα νομιμότητας γεωτρήσεων, διαδικασίες χορήγησης αδειών καθώς και κοστολόγησης - τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Ακολούθως, επιχειρείται μια συγκριτική θεώρηση του θεσμικού πλαισίου, και παρατίθενται οι διαπιστωμένες χρήσεις του νερού στην Ελλάδα.

Τα Κεφάλαια 4 και 5, αναφέρονται στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Οι ΕΔ , ως φορέας εθνικής άμυνας και εξωτερικής ασφάλειας, αναπτύσσουν δράσεις, μέρος των οποίων αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική διαχείριση ενέργειας και φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων. Ειδικότερα τα κεφάλαια αυτά αναφέρονται στην περιβαλλοντική συνείδηση στις ΕΔ και σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη επ’αυτής μέσω ειδικού ερωτηματολογίου ακολούθως, σε συνέχεια αυτής της δράσης, προτείνεται ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε, με εστίαση στη Διαχείριση Υδάτων στις ΕΔ , ενώ παρατίθενται στοιχεία επί προγράμματων των ΕΔ που αφορούν στη Δχση Υδατικών Πόρων (Smart Blue Camp). Εν συνεχεία παρατίθενται στοιχεία που αφορούν στον προηγούμενο περιβαλλοντικό έλεγχο εκτάσεων που αποδίδονται από τις ΕΔ, στις τοπικές κοινωνίες για χρήση και αξιοποίηση, με προβαλόμενο παράδειγμα στο Στρδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη .

Η εργασία ολοκληρώνεται στο 6 Κεφάλαιο με την καταγραφή διαπιστώσεων και συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Περιβάλλον
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση, υδατικών, πόρων, καθεστώς, αδειοδότησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
96
Χατζηαλεξανδρής.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο