Το ενέχυρο επί μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:1838099 1412 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εμπορικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-08-27
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ζωγραφάκη Φοίβη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Σωτηρόπουλος, Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Βερβεσός, Λέκτορας, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το ενέχυρο επί μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το ενέχυρο επί μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας
Περίληψη:
Το ενέχυρο επί μετοχών ανώνυμης εταιρείας αποτελεί ιδιαίτερα συνήθη μορφή εξασφάλισης των πιστώσεων. Το αντικείμενο έρευνας είναι ευρύ καθώς διατρέχει το σύνολο του δικαίου της ΑΕ, διέπεται τόσο από το αστικό και το αστικό δικονομικό δίκαιο όσο και από ειδικότερη νομοθεσία ενώ απαιτείται παράλληλη εποπτεία του δικαίου της κεφαλαιαγοράς και κανόνων ιδιωτικού διεθνούς δικαίου για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας και την πρακτική εφαρμογή του. Εξάλλου, διαφορετική αντιμετώπιση προσήκει όταν οι μετοχές είναι άυλες.
Σε αντίθεση με το κλασικό ενέχυρο επί κινητού πράγματος το ενέχυρο επί μετοχών ΑΕ παρουσιάζει την ιδιομορφία ότι με τη σύσταση τα μέρη αποσκοπούν στην ενσωματωμένη στο αξιόγραφο ή τη λογιστικώς τηρούμενη έννομη σχέση η οποία και έχει οικονομική αξία. Περαιτέρω, η μετοχική σχέση είναι δυναμική και περιλαμβάνει σύνολο δικαιωμάτων από την άσκηση των οποίων εξαρτάται εν πολλοίς η αξία αυτή.
Παρά την φαινομενικά πληθωρική ρύθμιση, η σχετική με το ενέχυρο μετοχών νομοθεσία ορίζει επί το πλείστον τη σύσταση και τη ρευστοποίηση του ενεχύρου. Αντίθετα, η διαμόρφωση και λειτουργία της ενεχυρικής σχέσης ιδίως σε σχέση με την άσκηση των μετοχικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του ενεχύρου μένει αρρύθμιστη με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανασφάλειας δικαίου.
Στην παρούσα μελέτη παρατίθεται η ισχύουσα νομοθεσία και επιχειρείται η ανάδειξη των καίριων ζητημάτων αναφορικά με το ενέχυρο επί μετοχών ΑΕ με παράλληλη αναφορά σε σχετική νομολογία. Εκκινεί από τη σύσταση του ενεχύρου επί μετοχών ΑΕ, παρακολουθεί την ενεχυρική σχέση αρχικά κατά τα γενικώς ισχύοντα κι έπειτα σε σχέση με το εταιρικό δίκαιο και καταλήγει στην απόσβεση του ενεχύρου όπου ενδιαφέρει ιδίως η διαδικασία ρευστοποίησης για την ικανοποίηση της απαίτησης του δανειστή. Ολοκληρώνεται με την εξέταση της τύχης του ενεχύρου σε περίπτωση λύσης και δομικών μεταβολών της ΑΕ, πτώχευσης των μερών και ορισμένων ειδικών ζητημάτων δικαίου κεφαλαιαγοράς και ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ενέχυρο μετοχών, ενεχυρο μετοχων, ενεχυρο ανωνυμη εταιρεια, ενεχυρο ανωνυμη εταιρία, εμπορικο ενεχυρο, 3301/2004, ενεχυρο μετοχων δικαιο κεφαλαιαγορας, ενεχυρο μετοχων ιδιωτικο διεθνες δικαιο, ενεχυρο μετοχων λυση,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
102
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΕΝΕΧΥΡΟ ΤΕΛΙΚΟ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.