Ανάλυση πρακτικής μετάγγισης αίματος και παραγώγων του στην oλική αρθροπλαστική ισχίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:1908554 128 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-09-07
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γιαννακοπούλου Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΣτυλαινήΚοκόρη, Αιματολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Σερένα Βαλσάμη, Αιματολόγος, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ελισάβετ Γρουζή, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ "Αγ. Σάββας"
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση πρακτικής μετάγγισης αίματος και παραγώγων του στην oλική αρθροπλαστική ισχίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση πρακτικής μετάγγισης αίματος και παραγώγων του στην ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Περίληψη:
Η Ιατρική των Μεταγγίσεων (Transfusion Medicine) αποτελεί μία σχετικά νεότερη ιατρική ειδικότητα με αντικείμενο τη συλλογή, τον έλεγχο και τη διάθεση των παραγώγων του αίματος. Η αξία του πολύτιμου αυτού υγρού δεν μπορεί να αποτιμηθεί, ιδιαίτερα όταν είναι απολύτως απαραίτητο για τη ζωή του χρήστη.Η μετάγγιση παραγώγων αίματος και ιδίως συμπυκνωμένων ερυθρών (ΣΕ) αποτελεί σωτήρια ιατρική πρακτική και δώρο ζωής για τον ασθενή που αιμορραγεί.Αποτελεί, επίσης, ανθρωποσωτήρια αντιμετώπιση πολλών κλινικών καταστάσεων, όπως καρδιοχειρουργικών και ορθοπεδικών επεμβάσεων, τραύματος, μαιευτικών και νεογνικών επιπλοκών, αιματολογικών και νεοπλασματικών νοσημάτων και πολλών άλλων καταστάσεων.
Η άριστη διαχείριση του αίματος και των παραγώγων του, αποτελεί επιτακτική ανάγκη σήμερα, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και να εξασφαλίζεται η επάρκειά τους. Διάφορες επιστημονικές εταιρείες ανά τον κόσμο καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν θεσπίσει οδηγίες για τις διαδικασίες παρασκευής, ελέγχου και διακίνησης του αίματος και των παραγώγων του, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Νομοθεσία με την οδηγία 2002/98/ΕΚ θεσπίζει τα πρότυπα ασφάλειας για τη συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή τους, ενώ ιδιαίτερης σημασίας θέματα της καταλληλότητας του αιμοδότη και της φροντίδας αυτού καθορίζονται από την Οδηγία 2004/33/ΕΚ. Επίσης , διάφορες επιστημονικές εταιρείες ή ομάδες, όπως η British Committee for Standards in Hematology (BCSH), η American Society of Anesthesiologists, η American Association of Blood Banks (AABB) και άλλες, έχουν δημοσιεύσει κατευθυντήριες οδηγίες ή συστάσεις για τη μετάγγιση αίματος και παραγώγων του, που στηρίζονται σε δεδομένα που αφορούν τη σχέση οφέλους έναντι του κινδύνου και που προκύπτουν από συγκεκριμένα βιβλιογραφικά δεδομένα.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι μία από τις πιο συχνές μείζονες επεμβάσεις οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αποτελεί ίσως την πιο σημαντική πρόοδο στην Ορθοπεδική Χειρουργική τα τελευταία 40 χρόνια και έχει αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, ανακουφίζοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητά τους. Περισσότερες από 700000 ολικές αρθροπλαστικές ισχίου πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Περίπου 65000 εκτελούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, 170000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Ελλάδα, υπολογίζονται σε περίπου 10000 ετησίως. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές θεραπείες για πολλές ασθένειες της άρθρωσης του ισχίου, όπως κάταγμα του αυχένα του μηριαίου (FNF), οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), ανάπτυξη δυσπλασίας του ισχίου(DDH) και νέκρωση των αγγείων της μηριαίας κεφαλής. Είναι επίσης μία διαδικασία που συχνά οδηγεί σε μαζική απώλεια αίματος.
Η εργασία περιλαμβάνει το γενικό μέρος όπου αναλύεται, βάσει βιβλιογραφίας, η μετάγγιση του αίματος και των παραγώγων του στην ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου. Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των μορφών των παραγώγων του αίματος που χρησιμοποιούνται στη μετάγγιση και οι ενδείξεις μετάγγισης αυτών και ακολουθούν, στο 2ο κεφάλαιο, οι ενδείξεις μετάγγισης στον χειρουργικό ασθενή. Στο 3ο κεφάλαιο περιγράφονται οι επιπλοκές της μετάγγισης αίματος και των παραγώγων του και στο 4ο κεφάλαιο περιγράφονται οι ασφαλείς πρακτικές μετάγγισης. Ακολουθεί, η περιγραφή και οι παθήσεις της άρθρωσης του ισχίου στο 5ο κεφάλαιο και στη συνέχεια, στο 6ο κεφάλαιο, περιγράφεται η ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου, που αποτελεί θεραπεία των παθήσεων της άρθρωσης του ισχίου καθώς και μελέτες που δείχνουν τη διεθνή πρακτική.
Στο ειδικό μέρος, περιλαμβάνεται η μελέτη 200 ασθενών οι οποίοι προσήλθαν στο Γ.Ν Αττικής ‘’ΚΑΤ’’ και υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου από διάφορες χειρουργικές ομάδες κατά το χρονικό διάστημα από 02/12/2015 έως 22/03/2016 . Αναλύονται στατιστικά δεδομένα ως προς τις μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις τιμές αιματοκρίτη πριν και μετά την επέμβαση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετάγγιση αίματος και παραγώγων του,
Ισχίο-Ανατομία της άρθρωσης του ισχίου,
Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
109
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ok..pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.