Πρωτεωμικοί δείκτες πρώιμης ανίχνευσης κυήσεων υψηλού κινδύνου για προεκλαμψία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2073358 292 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-25
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Φέξη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρωτεωμικοί δείκτες πρώιμης ανίχνευσης κυήσεων υψηλού κινδύνου για προεκλαμψία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Σκοπός: Η ανίχνευση βιολογικών δεικτών στο 1ο τρίμηνο της κύησης για την ταυτοποίηση εγκύων οι οποίες πρόκειται να αναπτύξουν πρώιμη προεκλαμψία (ΠΠΕ).
Σχεδιασμός μελέτης: Ελήφθησαν δείγματα αίματος από εγκύους στο διάστημα 11-13 εβδομάδων κύησης. Οι έγκυες παρακολουθήθηκαν μέχρι τον τοκετό. Αναλύθηκαν 5 δείγματα από εγκύους που αργότερα ανέπτυξαν ΠΠΕ και 5 δείγματα από εγκύους που δεν εμφάνισαν την επιπλοκή, με τη μέθοδο 2-DE και MALDI-TOF-TOF MS/MS. Η διαφοροποιημένη έκφραση επιλεγμένων πρωτεϊνών επιβεβαιώθηκε με τη μέθοδο ELISA σε διευρυμένο δείγμα.
Αποτελέσματα: Δώδεκα πρωτεΐνες παρουσίασαν διαφοροποιημένη έκφραση στο πλάσμα των εγκύων οι οποίες ανέπτυξαν κατά την κύηση ΠΠΕ σε σύγκριση με τις εγκύους χωρίς την επιπλοκή. Οι πρωτεΐνες Alpha-1-antitrypsin (A1AT), CD5 antigen-like molecule (CD5L) Keratin, type I cytoskeletal 9 (K1C9), Myeloid cell nuclear differentiation antigen (MNDA), Transferrin (TRFE) και Vitamin D-binding protein (VTDB) διαπιστώθηκε ότι υπερεκφράζονται σε εγκύους που εμφάνισαν ΠΠΕ, κατά 3.14, 2.18, 1.53, 4.26, 3.38 φορές αντίστοιχα, ενώ οι Alpha-2-HS-glycoprotein (FETUA), Beta-2-glycoprotein 1 (APOH), Complement factor B (CFAB), Haptoglobin (HPT), Vitronectin (VTNC) και Zinc-alpha-2-glycoprotein (ZA2G) υποεκφράζονται κατά -0.38, -0.76, -0.24, -0.47, -0.23, και -0.50 αντίστοιχα. Η υποέκφραση των APOH, VTNC και HPT επιβεβαιώθηκε με τη χρήση ELISA.
Συμπεράσματα: Οι πρωτεΐνες με διαφοροποιημένη έκφραση αποτελούν υποψήφιους βιολογικούς δείκτες για έγκαιρη ανίχνευση της ΠΠΕ. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα πειράματα και μελέτες για καλύτερη αξιολόγηση της χρησιμότητάς τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προεκλαμψία, Πρωτεωμική, Βιοδείκτες, Προγεννητικός έλεγχος, Ταυτοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
74
Fexi Dimitra Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο