Minimally invasive surgery for the treatment of benign colorectal diseases: a systematic review

Διπλωματική Εργασία uoadl:2083079 607 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική με εξειδίκευση στη Γενική Χειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-02
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπάζογλου Αντωνία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δ. Δημητρούλης, Αναπλ.Καθηγητής, Ιατρική , ΕΚΠΑ
Ν. Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ι. Γκρινιάτσος, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Minimally invasive surgery for the treatment of benign colorectal diseases: a systematic review
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στις καλοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και του ορθού: ανασκόπηση
Περίληψη:
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ενδιαφέρον της Χειρουργικής κοινότητας για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές συνεχώς αυξάνεται. Παρόλα αυτά, η χρήση της λαπαροσκόπησης και των λοιπών καινοτόμων τεχνικών για τη θεραπεία των καλοηθών παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού δεν έχουν μελετηθεί πλήρως.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η λαπαροσκόπηση πρέπει να προσφέρεται ως μέθοδος εκλογής σε όλους τους ασθενείς με ανεπίπλεκτη νόσο Crohn, ειδικά αν αυτή περιορίζεται στον τελικό ειλεό και το τυφλό, υπό την προϋπόθεση ότι διατίθεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός και η πείρα του χειρουργού είναι επαρκής. Η λαπαροσκόπηση δε μπορεί να θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για τη διατιτραίνουσα, τη συριγγοποιό, την υποτροπιάζουσα και άλλες επιπλεγμένες μορφές της νόσου. Όμως καμία από αυτές τις καταστάσεις δε θεωρείται αντένδειξη για
λαπαροσκόπηση (Roseman et al). Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα και περαιτέρω έρευνα για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα επί του θέματος.
Τα δεδομένα για τη χρήση των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι πολύ περιορισμένα. Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι η λαπαροσκόπηση σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα και θνητότητα σε σχέση με αυτή των ανοιχτών επεμβάσεων και πρέπει να θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για την ελκώδη κολίτιδα. Έχει καλύτερα αποτελέσματα κατά την πρώιμη μετεγχειρητική πορεία, ενώ τα μακροπρόθεσμα λειτουργικά αποτελέσματα είναι παρόμοια με των ανοικτών επεμβάσεων.
Ο ρόλος της λαπαροσκόπησης για τη θεραπεία της εκκολπωματικής νόσου παραμένει ασαφής, τόσο για τις επείγουσες, όσο και για τις εκλεκτικές επεμβάσεις. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι εφικτή κα ασφαλής γι αυτούς τους ασθενείς και πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες αναδεικνύουν τα οφέλη της. Περαιτέρω μελέτη ως προς την ποιότητα ζωής μπορεί να θέσει σαφείς ενδείξεις για λαπαροσκοπική σιγμοειδεκτομή. Υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς την εφαρμογή της λαπαροσκόπησης στην επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα αλλά δεν υπάρχει σαφής αντένδειξη, καθώς τα ποσοστά μετατροπής είναι παρόμοια. Ενδεχομένως οι θεραπευτικές αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται μόνο βάσει κλινικής και ενδοσκοπικής εικόνας. Η διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας πριν από τις εκλεκτικές επεμβάσεις ενδέχεται να βοηθήσει στην επιλογή της πιο κατάλληλης χειρουργικής προσπέλασης.
Η λαπαροσκόπηση δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας. Στόχος είναι να επιλέγονται οι ασθενείς που θα ωφεληθούν από την ελάχιστα επεμβατική σκωληκοειδεκτομή ως προς την ανάρρωση και τον κίνδυνο εντερικής απόφραξης κι άλλων μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Τα συρίγγια αποτελούν φλεγμονώδεις καταστάσεις και ως εκ τούτου η αντιμετώπισή τους αποτελεί πρόκληση. Παρόλα αυτά έχει επιχειρηθεί η χρήση διάφορων ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Προς το παρόν οι ενδείξεις εξατομικεύονται.
Η χρήση τόσο της κλασικής λαπαροσκόπησης, όσο και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μίας οπής, φαίνεται εφικτή κι ασφαλής. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.
Η χειρουργική θεραπεία της δυσκοιλιότητας αποτελεί σύνθετο θέμα καθώς απαιτούνται πολύπλοκες κι εκτεταμένες επεμβάσεις. Παρόλα αυτά η λαπαροσκοπική προσέγγιση αποτελεί εφικτή κι ασφαλή επιλογή στα χέρια έμπειρων χειρουργών.
Οι ασθενείς με πρόπτωση συνήθως είναι ηλικιωμένοι και με σοβαρές συννοσηρότητες. Οι διακοιλιακές επεμβάσεις θεωρούνται επιβαρυντικές γι αυτούς τους οριακούς ασθενείς. Οι περινεϊκές επεμβάσεις από την άλλη πλευρά συνδέονται με υψηλά ποσοστά υποτροπών. Η λαπαροσκοπική κι η ρομποτική προσέγγιση για την
εκτέλεση των διακοιλιακών επεμβάσεων πιθανόν προσφέρει ιδανική λύση για τους ασθενείς αυτούς. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Η ανασκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η χρήση της λαπαροσκόπησης και των λοιπών ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στη θεραπεία των καλοηθών παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος τομέας που δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως.
Λέξεις-κλειδιά:
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, Καλοήθεις παθήσεις, Παχύ έντερο, Ορθό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
62
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Papazoglou Antonia-master.pdf
835 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.