Προοπτικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κριτική προσέγγιση των πέντε σεναρίων της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2195859 300 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-13
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παναγούλιας Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προοπτικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κριτική προσέγγιση των πέντε σεναρίων της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προοπτικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κριτική προσέγγιση των πέντε σεναρίων της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης.
Περίληψη:
Με αφορμή την επέτειο για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την 1η Μαρτίου 2017 τη Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Jean-Claude Juncker, η Λευκή Βίβλος είναι η συμβολή της Επιτροπής σε ένα νέο κεφάλαιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που ανοίγεται και έχει ως στόχο να δρομολογήσει τη διαδικασία με την οποία η Ευρώπη θα καθορίσει την μελλοντική της πορεία. Με αφετηρία τη Λευκή Βίβλο θα διεξαχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μια ευρεία συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τα κράτη-μέλη και οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σα στόχο τη συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει μία συνοπτική ιστορική αναδρομή της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο προσδιορίζονται οι προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, και αναφέρονται κάποιες από τις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται επισκόπηση των πέντε σεναρίων της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα που προκύπτουν.
Τα ερωτήματα που τίθενται στην εργασία και απαντώνται στο τέταρτο κεφάλαιο είναι τα εξής:
(α) Ποιο σενάριο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις;
(β) Ποιο σενάριο είναι προς το συμφέρον της να υποστηρίξει η Ελλάδα;
H άποψη που υποστηρίζεται στην παρούσα εργασία είναι ότι το σενάριο που αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις είναι το Σενάριο 5: «Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα». Το σενάριο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όμως και προβλέψεις για κράτη, τα οποία δεν είναι διατεθειμένα στη παρούσα χρονική συγκυρία να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό ενοποίησης ή απώλειας εθνικής κυριαρχίας. To προτεινόμενο σενάριο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα υποστήριξης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα από το πολιτικό κατεστημένο και την κοινή γνώμη. Το Σενάριο 5 είναι επίσης και το επιθυμητό για την Ελλάδα, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υιοθετηθεί ένα σενάριο το οποίο θα αποκλείει κράτη παρά τη βούλησή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη, ευρωπαϊκό εγχείρημα, ομοσπονδοποίηση, νέο-λειτουργισμός, υπερεθνικότητα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
66
Προοπτικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.pdf (977 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο