Μελέτη της έκφρασης και του ρόλου συγκεκριμένων long non coding RNAs στην εξέλιξη της νεφρικής ίνωσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2267830 199 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό / Διϊδρυτικό ΠΜΣ Μοριακή Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παναγιώτου Μελπομένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σανούδου Δέσποινα, Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Χαρώνης Αριστείδης, Ερευνητής Α, κέντρο Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής και Μεταφραστικής Έρευνας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Πολίτης Παναγιώτης, Ερευνητής Γ', κέντρο Βασικής Έρευνας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της έκφρασης και του ρόλου συγκεκριμένων long non coding RNAs στην εξέλιξη της νεφρικής ίνωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της έκφρασης και του ρόλου συγκεκριμένων long non coding RNAs στην εξέλιξη της νεφρικής ίνωσης.
Περίληψη:
Η νεφρική ίνωση είναι το τελικό στάδιο της εξέλιξης των διάφορων ασθενειών του νεφρού. Ορίζεται ως η εναπόθεση συνδετικού ιστού στο νεφρικό παρέγχυμα, κάτι το οποίο οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας έως και πλήρη καταστροφή του οργάνου. Κατά την διαδικασία αυτή, ινοβλάστες μεταναστεύουν στην περιοχή που έχει υποστεί βλάβη με κύριο σκοπό την επούλωση της, οδηγώντας έτσι στην παραγωγή πρωτεϊνών εξωκυττάριας ουσίας, κύρια του κολλαγόνου και της φιμπρονεκτίνης.
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η νεφρική ίνωση είναι το αποτέλεσμα των περισσότερων νεφρικών νόσων όπως η οξεία και χρόνια νεφρική νόσος, οξεία σπειραματονεφρίτιδα καθώς και αυτοάνοσων νόσων. Με δεδομένο, ότι το 8-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ασθενών καταλήγουν από κάποια επιπλοκή σχετιζόμενη με την χρόνια νεφρική νόσο, η ανακάλυψη νέων βιοδεικτών αποτελεί ζήτημα εξεχούσης σημασίας.
Αξιοποιώντας την τεχνολογία αλληλούχισης του μεταγραφώματος (RNA sequencing), προέκυψαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την γονιδιακή έκφραση σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Ειδικότερα με την χρήση του μοντέλου της μονόπλευρης ουρητηρικής απόφραξης (UUO) σε ζωικά πρότυπα και την χρήση του RNA seq προέκυψε ένας σημαντικός αριθμός υπεύθυνων γονιδίων. Από τα συγκεκριμένα γονίδια ένα μέρος αυτών ευθύνεται για την παραγωγή πρωτεϊνών και ένα άλλο μέρος για την παραγωγή lncRNAs. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι τα lncRNAs πρόσφατα ανακαλύφθηκαν, θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντικός ο προσδιορισμός της λειτουργικής τους δράσης στην νεφρική νόσο.
Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήθηκε ο προσδιορισμός τριών lncRNAs (3110045C21Rik,AI662270,RP23-45G16.5) καθώς επίσης και η μελέτη για πρώτη φορά της πρωτεΐνης SPACA7 στο μοντέλο της νεφρικής ίνωσης. Ειδικότερα, επιτελέστηκε υβριδισμός in situ σε τομές νεφρικού ιστού (ομάδα ελέγχου, ομάδα 2 ημερών, ομάδα 8 ημερών). Επιπρόσθετα, έγινε προσδιορισμός του Spaca7 με real time PCR καθώς επίσης και της πρωτεΐνης σε τομές νεφρικού ιστού (ομάδα ελέγχου, ομάδα
2 ημερών, ομάδα 8 ημερών) με την χρήση της τεχνικής Western blot και της ανοσοιστοχημείας. Από τα αποτελέσματα του in situ υβριδισμού προέκυψε ο εντοπισμός του RP23-45G16.5 στις τομές του νεφρικού ιστού. Παράλληλα, από την real time PCR παρατηρήθηκε αύξηση της έκφρασης του Spaca7 m RNA στις 2 και στις 8 ημέρες ανάπτυξης του μοντέλου UUO. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από τον προσδιορισμό της πρωτεΐνης μέσω ανοσοιστοχημείας και Western blot ανάλυσης.
Ολοκληρώνοντας, τόσο το συγκεκριμένο lncRNA όσο και η SPACA7 φαίνεται ότι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της ίνωσης, καθόσον προσδιορίστηκαν στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων απαιτεί την πραγματοποίηση επιπρόσθετων πειραμάτων, με απώτερο σκοπό την ταυτοποίηση τους ως πρώιμους βιοδείκτες της νεφρικής νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεφροί, Ίνωση, Long non coding RNAs, Μοντέλο μονόπλευρης ουρητηρικής απόφραξης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
157
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Panagiotou Melpomeni Master.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.