Η συμβολή της δοκιμασίας Allen στην πρόληψη επιπλοκών κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας με κερκιδική προσπέλαση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2304369 646 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-27
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ιωαννίδου Αγλαϊα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τούτουζας Κωνσταντίνος,Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή της δοκιμασίας Allen στην πρόληψη επιπλοκών κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας με κερκιδική προσπέλαση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμβολή της δοκιμασίας Allen στην πρόληψη επιπλοκών κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας με κερκιδική προσπέλαση
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η στεφανιογραφία αποτελεί την κύρια τεχνική με την οποία μελετούνται οι στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών. Δίνει τη δυνατότητα μέτρησης του μήκους και της διαμέτρου του αγγείου στη θέση της βλάβης και την εντοπίζει σε σχέση με πλευρικούς κλάδους Η χρήση της κερκιδικής κυρίως ή της βραχιόνιας σπανιότερα αρτηρίας ως σηµείου εισόδου επιτυγχάνει ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς και λιγότερες αιµορραγικές επιπλοκές. H δοκιµασία Allen χρησιμοποιείται πριν από την αρτηριοκέντηση, για τον έλεγχο επαρκούς αιµατώσεως στην άκρα χείρα, προκειμένου να ληφθεί αρτηριακό αίµα από την κερκιδική ή ωλένιο αρτηρία.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση της συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών σε σχέση με τη δοκιμασία Allen κατά τη διενέργεια της στεφανιογραφίας- αγγειοπλαστικής.
Υλικό - Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 1035 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία με ή χωρίς αγγειοπλαστική. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η χρονική διάρκεια ήταν Μάρτιος 2011- Ιανουάριο 2014
Aποτελέσματα:. Συνολικά πήραν μέρος 1035 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία από τους οποίους οι 588 υποβλήθηκαν μόνο στην διαδικασία αυτή και δεν συνέχισαν σε αγγειοπλαστική ενώ οι 447 υποβλήθηκαν και στις 2 διαδικασίες. Το Allen test ήταν αρνητικό σε 256 περιπτώσεις και θετικό σε 779 άτομα. Η στεφανιογραφία και η αγγειοπλαστική δεν απέδωσαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά στη περίπτωση του φυσιολογικού ή αρνητικού Allen test. Στη περίπτωση προηγηθείσας αγγειοπλαστικής, η συσχέτιση των μεταβλητών απέδωσε ένα p=<0.046 αποδεικνύοντας ότι το Allen test σχετίζεται με την περίπτωση του να έχει ήδη υποβληθεί ο ασθενής σε αγγειοπλαστική. Η σύγκριση της συχνότητας εμφάνισης φυσιολογικού Allen test σε σχέση με το κάπνισμα έδειξε ότι οι μη καπνιστές αποτέλεσαν το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών με φυσιολογική δοκιμασία Allen. Στην αντιθρομβωτική θεραπεία 24h πριν την αγγειοπλαστική η χορήγηση ασπιρίνης στους ασθενείς συσχετίστηκε με το φυσιολογικό Allen test ενώ στη σύγκριση της συχνότητας εμφάνισης θετικού Allen test σε σχέση με την αντιθρομβωτική θεραπεία κατά τη διάρκεια και ακριβώς μετά την αγγειοπλαστική η επίδραση της κλοπιδογρέλης πρόβαλλε ένα οριακά στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα
Η υιοθέτηση της ΚΠ ως μεθόδου πρώτης επιλογής για τη διενέργεια στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχή ολοκλήρωση των καρδιακών καθετηριασμών και παρεμβάσεων ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της Allen δοκιμασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στεφανιογραφία, Αγγειοπλαστική, Κερκιδική προσπέλαση, Επιπλοκές, Δοκιμασία Αllen
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

IOANNIDOU AGLAIA MASTER.pdf
927 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.