Συμμόρφωση ασθενών με στεφανιαία νόσο στην αντιαιμοπεταλική αγωγή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2304402 301 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-27
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπανικολάου Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούτουζας Κωνσταντίνος,Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμμόρφωση ασθενών με στεφανιαία νόσο στην αντιαιμοπεταλική αγωγή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συμμόρφωση ασθενών με στεφανιαία νόσο στην αντιαιμοπεταλιακή αγωγή
Περίληψη:
Εισαγωγή : Με τη χρήση των επικαλυμμένων μεταλλικών ενδοπροθέσεων (DES) κατά την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων, αντιμετωπίστηκε η μέχρι πρότινος μεγάλη αδυναμία των απλών μεταλλικών stent (BMS), που ήταν η επαναστένωση. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος για όψιμη και πολύ όψιμη θρόμβωση του stent, η πρόληψη της οποίας απαιτεί τη λήψη διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής. Η συμμόρφωση των ασθενών στην αντιαιμοπεταλιακή αγωγή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή δυσμενών καρδιακών συμβαμάτων. Σκοπός της μελέτης είναι να εκτιμήσει το βαθμό συμμόρφωσης των ασθενών με στεφανιαία νόσο στην αντιαιμοπεταλιακή αγωγή μεταξύ του 1ου μήνα και 10ου μήνα μετά την αγγειοπλαστική.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 112 άνδρες και γυναίκες με στεφανιαία νόσο, που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Καρδιοπαθών του Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας κατά τα έτη 2016-2017 και υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων με εμφύτευση φαρμακοεκλυόμενης ενδοπρόθεσης. Για την εκτίμηση της συμμόρφωσης χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε τηλεφωνικά στον 1ο μήνα μετά την αγγειοπλαστική και στο 10ο μήνα αντίστοιχα. Εφαρμόστηκαν οι στατιστικές δοκιμασίες t-test και ANOVA και ως στατιστικά σημαντικό θεωρήθηκε το επίπεδο σημαντικότητας 5%. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο SPSS έκδοση 22.
Αποτελέσματα: Οι γυναίκες ήταν περισσότερο συνεπής στη λήψη της αντιαιμοπεταλιακής αγωγής, p=0,030 και παρέλειπαν λιγότερο συχνά κάποια δόση στο 10ο μήνα, p=0,014, σε σχέση με τους άνδρες. Οι ασθενείς που ξεχνάνε τις περισσότερες φορές να πάρουν την αντιαιμοπεταλιακή αγωγή στον 1ο και στο 10ο μήνα είναι αυτοί που λαμβάνουν ΑΣΟ και τικαγρελόρη, p=0,001 και p=0,005, αντίστοιχα. Τα άτομα που διέμεναν σε μεγάλη πόλη παρέλειπαν συχνότερα κάποια δόση και στον 1ο και στο 10ο μήνα, p=0,008 και p=0,002, αντίστοιχα. Μεγαλύτερη θετική συμμόρφωση έχουν τα άτομα που είναι πολύ καλά ενημερωμένα για το πρόβλημα της υγείας τους, p=0,044. Οι καπνιστές φάνηκε να παραλείπουν συχνότερα κάποια δόση, p=0,028, αλλά συμμορφώνονται καλύτερα στη διαιτητική αγωγή και στον 1ο και στο 10ο μήνα, p=0,033 και p=0,028 αντίστοιχα. Στον 1ο μήνα παρακολούθησης το 30,4% του δείγματος δήλωσε ότι αμέλησε ή ξέχασε να λάβει κάποιο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, ενώ στο 10ο μήνα το ποσοστό αυξήθηκε στο 51,8%.
Συμπεράσματα: Τα ποσοστά συμμόρφωσης στην αντιαιμοπεταλιακή αγωγή των ασθενών με στεφανιαία νόσο μετά την τοποθέτηση DES είναι γενικά υψηλή στον 1ο μήνα και μειώνονται σημαντικά στο 10ο μήνα μετά την αγγειοπλαστική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμμόρφωση, Στεφανιαία νόσος, Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, Αγγειοπλαστική, DES
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
128
Αριθμός σελίδων:
132
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papanikolaou Kyriaki Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.