Μονάδα:
Κατεύθυνση ΛογοτεχνίαΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-27
Συγγραφέας:
Πάντου Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζώρας Γεράσιμος, καθηγητής, ιταλικής γλώσσας & φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Σγουρίδου Μαρία, καθηγήτρια ιταλικής γλώσσας & φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιήματα Επτανήσιων ποιητών στα Ιταλικά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιήματα Επτανήσιων ποιητών στα Ιταλικά
Περίληψη:
Το κύριο λογοτεχνικό είδος που καλλιέργησε η επτανησιακή σχολή ήταν η ποίηση και πυρήνας της ποιητικής παραγωγής το έργο του Διονύσιου Σολωμού. Ελάσσων υπήρξε η παραγωγή κειμένων δημιουργικής πεζογραφίας παρόλο που γράφτηκαν πολλά ιστορικά αφηγήματα, βιογραφίες και απομνημονεύματα.
Τα Επτάνησα δεν υπέστησαν την οθωμανική κατάκτηση, με εξαίρεση τη βραχεία περίοδο τουρκοκρατίας στη Λευκάδα,και έτσι συνδέθηκαν με τη Δύση από τον 14ο αιώνα, με αποτέλεσμα οι πνευματικές και πολιτικές εξελίξεις του ευρωπαϊκού χώρου να μην αφήσουν ανεπηρέαστη την επτανησιακή κοινωνία καθώς μεταλαμπαδεύτηκαν με μεγαλύτερη ευκολία, συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία, αργότερα η Γαλλική Αυτοκρατορία και τέλος η Βρετανική Αυτοκρατορία προστάτεψαν τα Επτάνησα από τους Οθωμανούς, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των εμπόρων και των διανοούμενων και ως εκ τούτου τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού, της Δημοκρατίας και των πνευματικών ρευμάτων. Η επτανησιακή ποίηση του 19ου αιώνα διαμορφώθηκε με την επίδραση της λογοτεχνίας της κρητικής αναγέννησης και του δημοτικού τραγουδιού.
Η ελληνική γλώσσα ομιλείτο μονάχα από τον αγροτικό κόσμο, ενώ η άρχουσα τάξη εξαιτίας της μακρόχρονης ενετικής κατοχής των Επτανησίων επέλεγε την ιταλική. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν σπουδάσει σε ιταλικά πανεπιστήμια και τους ήταν πιο οικεία η χρήση της ιταλικής γλώσσας καθώς ο γενάρχης της Σχολής , Διονύσιος Σολωμός , την είχε χρησιμοποιήσει για την επιλογή των πρωτολείων του.
Οι τρεις εξεταζόμενοι ποιητές Ανδρέας Μουστοξύδης, Ιούλιος Τυπάλδος, Γεώργιος Μαρτινέλης αναλύονται ξεχωριστά, γιατί οι επιρροές που δέχτηκε ο καθένας είναι διαφορετικές. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Μουστοξύδης είναι εμφανές ότι επηρεάστηκε, όπως εξάλλου κι ο Σολωμός , από τον Ugo Foscolo, όσον αφορά στα θέματα της πατρίδας και της ελευθερίας. Ο Ιούλιος Τυπάλδος δέχθηκε επιδράσεις από τον Dante και τον Petrarca για την γυναίκα και τον έρωτα. Τέλος, ο Γεώργιος Μαρτινέλης στο μεν θέμα της θρησκείας φαίνεται να επηρεάστηκε από τον Dante, ενώ ενστερνίστηκε τις απόψεις του Ugo Foscolo για την εθνεγερτική αποστολή των ποιητών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
επτανησιακή σχολή, Διονύσιος Σολωμός, Επτάνησα, Διαφωτισμός, Γαληνοτάτη Δημοκρατία, κρητική αναγένησση, Αναγέννηση, Dante, Petrarca, Ιουλιος Τυπάλδος, Γεώργιος Μαρτινέλης, Ανδρέας Μουστοξύδης, Ugo Foscolo, Divina Comedia, ιταλικός νεοκλασικισμός, Il Desiderio, I Due Fiori , Il Raja, Sepolcri, Le Ultime Lettere di Jacopo Ortis , Ὓμνο εἰς την Ἐλευθερίαν, A Βonaparte Liberatore , Ύμνος του Μουστοξύδη, Il Canzoniere, Ελληνική Επανάσταση, Ελλάδα, Εθνική Παλιγγεννεσία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83