Παρέμβαση σε Επαγγελματίες Υγείας για την Αναγνώριση και Διαχείριση της Εφηβικής Κατάθλιψης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2619681 440 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-01-18
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Διακουμάκου Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Διδάκτωρ, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ανδρονίκη Νάσκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρέμβαση σε Επαγγελματίες Υγείας για την Αναγνώριση και Διαχείριση της Εφηβικής Κατάθλιψης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρέμβαση σε Επαγγελματίες Υγείας για την Αναγνώριση και Διαχείριση της Εφηβικής Κατάθλιψης
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία με πολλές επιπτώσεις στα ίδια τα άτομα, με χειρότερη την αυτοκτονία. Παρά τη συχνότητα του φαινομένου πολλοί έφηβοι δε διαγιγνώσκονται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικά σχεδιασμένων μελετών, πολλές φορές η επαφή και η υποστήριξη του επαγγελματία υγείας και η προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι αρκούν για την πρόληψη της κατάθλιψης. Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.
Σκοπός
Η παρούσα μελέτη επεδίωξε την ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός συνοπτικού, εκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης για την ανίχνευση και διαχείριση της εφηβικής κατάθλιψης από τους επαγγελματίες υγείας, με τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων εκτίμησης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους/ στις εφήβους και με την παραπομπή τους σε δομές ψυχικής υγείας. Επιμέρους στόχοι ήταν η αύξηση: (α) των γνώσεων των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη συμπτωματολογία της εφηβικής κατάθλιψης, (β) του βαθμού που θεωρούν ότι εμπίπτει στο ρόλο τους να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται περιπτώσεις εφηβικής κατάθλιψης, (γ) του αντιλαμβανόμενου επιπέδου ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της, αλλά και η μείωση των ατομικών εμποδίων που συναντούν κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και διαχείρισης της.
Υλικό και Μέθοδος
Εφαρμόστηκε σχεδόν-πειραματικό σχέδιο μη ισοδύναμων ομάδων με πριν-και-μετά τη δοκιμασία μετρήσεις. Την ομάδα παρέμβασης αποτελούσαν 19 επαγγελματίες υγείας ενώ την ομάδα σύγκρισης 17, οι οποίοι αποκρίθηκαν σε πρόσκληση συμμετοχής μέσω κοινωνικών δικτύων και επιστημονικών εταιριών. Η παρέμβαση είχε τη μορφή μαθήματος μέσω του υπολογιστή (e- learning). Στην ομάδα σύγκρισης δεν πραγματοποιήθηκε κάποια δραστηριότητα. Για την πριν-και-μετά αξιολόγηση αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος για διαφορές μεταξύ και εντός των ομάδων.
Αποτελέσματα
Σε δείγμα 36 επαγγελματιών υγείας, διαπιστώθηκε ότι η χρήση πρακτικών αναγνώρισης και διαχείρισης της εφηβικής κατάθλιψης δεν ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενη από τους επαγγελματίες υγείας, αφού 7 στους 10 δεν εφάρμοζαν τέτοιες πρακτικές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μετά την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος, η ομάδα παρέμβασης, αύξησε στατιστικά σημαντικά το βαθμό: (α) που θεωρεί ότι η αναγνώριση και διαχείριση της εφηβικής κατάθλιψης εμπίπτει στο ρόλο επαγγελματιών υγείας, (β) του αντιλαμβανόμενου επιπέδου ετοιμότητας τους, (γ) της χρήσης πρακτικών αναγνώρισης και διαχείρισης της εφηβικής κατάθλιψης και των γνώσεων τους καθώς και το βαθμό μείωσης των ατομικών εμποδίων (p< 0,01).
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα της σχεδόν-πειραματικής αυτής μελέτης έδειξαν ότι ακόμη και η παρακολούθηση ενός σύντομου ηλεκτρονικού μαθήματος μπορεί να οδηγήσει στην κινητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και στη βελτίωση των γνώσεών τους. Υπογραμμίζεται όμως η ανάγκη καταρτισμένα προγράμματα να εμπεριέχονται σε ευρύτερα και πολυεπίπεδα προγράμματα παρέμβασης για την ανίχνευση και διαχείριση της εφηβικής κατάθλιψης από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κατάθλιψη, Εφηβεία, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Εκπαιδευτική παρέμβαση, Διαλογή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
167
Foteini Diakoumakou master.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο