Εναλλακτικές αντιλήψεις πρωτοετών φοιτητών όσον αφορά την έννοια του pH

Διπλωματική Εργασία uoadl:2662390 364 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονες Μέθοδοι Διδασκαλίας της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χρυσίδου Βιολέττα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ακρίβος Περικλής, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εναλλακτικές αντιλήψεις πρωτοετών φοιτητών όσον αφορά την έννοια του pH
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εναλλακτικές αντιλήψεις πρωτοετών φοιτητών όσον αφορά την έννοια του pH
Περίληψη:
Περιγράφεται έρευνα στην οποία συμμετείχαν (54) πρωτοετείς φοιτητές των τμημάτων Φαρμακευτικής και Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και είχε στόχο να δείξει αν και κατά πόσο η μέθοδος διδασκαλίας της Γενικής Χημείας ως εισαγωγικού μαθήματος στα προγράμματα σπουδών των τμημάτων επηρεάζει την κατανόηση και αφομοίωση των εννοιών της.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-16 και με την λήξη των εργαστηριακών ασκήσεων των φοιτητών, στην αίθουσα του εργαστηρίου και με βάση την αυθόρμητη συμμετοχή τους σ’ αυτήν.
Το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε επικεντρώθηκε στις έννοιες τις σχετικές με το pH επειδή αυτό αποτελεί ένα αντικείμενο που διδάσκεται σε όλα τα προγράμματα σπουδών, από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως τα Α.Ε.Ι. και μάλιστα στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων που μελετήθηκαν περιλαμβάνεται ένα ζευγάρι πειραματικών διαδικασιών σχετικών με το pH.
Η έρευνα απέδειξε, όπως και άλλες αντίστοιχες σε μαθητές Λυκείου, ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στην κατανόηση εννοιών της Χημείας μεταξύ των δύο φύλων, ενώ η διαφορά μεταξύ των φοιτητών των δύο τμημάτων μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή στο τμήμα Γεωλογίας αποφοίτων Λυκείου που έχουν παρακολουθήσει την τεχνολογική κατεύθυνση, όπου δεν υπάρχει μάθημα Χημείας στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Επιβεβαιώνεται ακόμη η ελλειμματική διδασκαλία της στοιχειομετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η σχετική αδυναμία των μαθητών Λυκείου και πρωτοετών φοιτητών στην εκτέλεση πράξεων με δυνάμεις και η αδυναμία σύνδεσης εννοιών που ανήκουν σε ένα ευρύ πλαίσιο, παρόλο που μπορεί η καθεμιά να είναι εν μέρει κατανοητή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
pH, διαλύματα ηλεκτρολυτών, τριτοβάθμια εκπαίδευση, Γενική Χημεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
55
Κείμενο Χρυσίδου_9_11.pdf (843 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο