Πρωτογενές κακόηθες κολπικό μελάνωμα : Η συμβολή της κατ'οίκον επίσκεψης από τη μαία σε μία μελέτη περίπτωσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673237 618 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λαδοπούλου Αγγελική Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αικατερίνη Λυκερίδου, Καθηγήτρια, Μαιευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Βικτωρία Βιβιλάκη, Επίκουρη καθηγήτρια, Μαιευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Άννα Δελτσίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Μαιευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρωτογενές κακόηθες κολπικό μελάνωμα : Η συμβολή της κατ'οίκον επίσκεψης από τη μαία σε μία μελέτη περίπτωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρωτογενές κακόηθες κολπικό μελάνωμα : Η συμβολή της κατ'οίκον επίσκεψης από τη μαία σε μία μελέτη περίπτωσης.
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Ένας όγκος χαρακτηρίζεται ως πρωτεύον κακόηθες κολπικό μελάνωμα όταν η πρωτεύουσα θέση του όγκου είναι ο κόλπος, ο οποίος αρχίζει από το αιδοίο και καταλήγει προς τα άνω στον τράχηλο της μήτρας. Η πρώτη περίπτωση πρωτοπαθούς κακοήθους κολπικού μελανώματος αναφέρθηκε το 1887 και η σύγχρονη βιβλιογραφία έχει σημειώσει περίπου 500 περιπτώσεις παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,3% έως 0,8% των μελανωμάτων στις γυναίκες, λιγότερο από το 3% των κακοήθων όγκων του κόλπου και λιγότερο από το 10% των μελανωμάτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Τα κολπικά μελανώματα είναι συνήθως χρωματισμένα. Σε μια ανασκόπηση βρέθηκε πως λιγότερο από το 10% στερούνται χρωματισμού.

Σκοπός & Μέθοδος: Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η μελέτη μίας περίπτωσης η οποία αφορά γυναίκα 86 ετών η οποία παρουσίασε πρωτογενές κακόηθες κολπικό μελάνωμα. Η ασθενής είχε 3 φυσιολογικούς τοκετούς, η εμμηνόπαυση επήλθε σε ηλικία 50 ετών, δεν είχε υποβληθεί σε καμιά γυναικολογική επέμβαση και λάμβανε δισκία για θυρεοειδή και υπέρταση. Η ασθενής ήταν δυσκίνητη λόγω μεγάλου σωματικού βάρους. Ο εντοπισμός του πρωτογενούς κακοήθους κολπικού μελανώματος καθώς και η μετέπειτα γυναικολογική φροντίδα έγινε από μαία κατ' οίκον. Διερευνήθηκαν δυνατότητες της φροντίδας της ασθενούς όπως ο φάκελος της ασθενούς, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.

Αποτελέσματα: Η χειρουργική επέμβαση δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω προχωρημένης ηλικίας της ασθενούς. Στην ίδια δόθηκε οδηγία για ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανώμαλη κολπική αιμορραγία και να επιτευχθεί η συρρίκνωση του όγκου. Η ασθενής πραγματοποίησε την ακτινοθεραπεία και μέρος την χημειοθεραπείας. Η αιμορραγία αντιμετωπίστηκε και ο όγκος συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, η ασθενής χρειάστηκε περαιτέρω γυναικολογική φροντίδα λόγω των επιπρόσθετων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις λανθασμένες πρακτικές στις οδηγίες που της δόθηκαν από τον θεράποντα ιατρό. Η μαία κατ' οίκον συνέβαλε τόσο στον εντοπισμό του κακοήθους κολπικού μελανώματος όσο και στην μετέπειτα γυναικολογική φροντίδα της ασθενούς κατά την διάρκεια της ασθένειας. Η ασθενής απεβίωσε 16 μήνες μετά την διάγνωση του κακοήθους κολπικού μελανώματος λόγω πνευμονικής εμβολής, χωρίς να παρουσιάσει καμία μετάσταση του όγκου σε άλλη θέση του σώματος.

Συμπέρασμα: Συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις επισκέψεις κατ' οίκον από τη μαία/ μαιευτή και να υποστηριχθεί η πρακτική αυτή προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα και ποιοτικότερα τα τυχόν γυναικολογικά προβλήματα και να επιτυγχάνεται η πρόληψη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κακόηθες κολπικό μελάνωμα, Κατ΄ οίκον επίσκεψη, Μαιευτική φροντίδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
68
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Angeliki Maria Ladopoulou-master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.