Η Νομισματική Ένωση ως μορφή Ενισχυμένης Συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2679958 398 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μητράκου Νίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου
Επίκουρη Καθηγήτρια Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Νομισματική Ένωση ως μορφή Ενισχυμένης Συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Νομισματική Ένωση ως μορφή Ενισχυμένης Συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η προσέγγιση των μηχανισμών της νομισματικής ένωσης και της ενισχυμένης εργασίας, ως δύο μηχανισμών ικανών να επιφέρουν διαφοροποιημένη ολοκλήρωση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να εντοπιστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές τους. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται εκτενώς οι ευρεθείσες ομοιότητες των μηχανισμών, διακρίνοντας σε ομοιότητες που αφορούν αφενός το πεδίο εφαρμογής τους και αφετέρου το διαδικαστικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων. Στο δεύτερο μέρος αντιστοίχως προσεγγίζονται οι ουσιώδεις διαφορές των μηχανισμών, οι οποίες αν και ολιγάριθμες, κρίνονται θεμελιώδεις και επαρκείς να αποτρέψουν τυχόν σύγχυση των υπό κρίση θεσμών.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την συγγραφή της εργασίας βασίζεται σε διμερές πλάνο, καθένα από τα μέρη της οποίας διαιρείται σε δύο κεφάλαια, τα οποία με την σειρά τους απαρτίζονται από δύο υποκεφάλαια. Σε πρώτο πάντα πεδίο εκτίθενται τα σχετικά με την νομισματική ένωση ευρήματα, ενώ σε δεύτερο ακολουθεί η προσέγγιση του μηχανισμού της ενισχυμένης συνεργασίας. Στην αφετηρία κάθε κεφαλαίου αναπτύσσεται εισαγωγική παράγραφος και κάθε κεφάλαιο φέρει το δικό του αυτοτελές συμπέρασμα.

Από την μελέτη της εργασίας προκύπτει σαφώς το συμπέρασμα ότι οι υπό κρίση μηχανισμοί αν και φέρουν σημαντικές ομοιότητες τόσο στα ουσιαστικά όσο και στα διαδικαστικά χαρακτηριστικά τους, παραταύτα δεν δύνανται να ταυτιστούν, καθότι ελλοχεύουν μερικές πολυσήμαντες διαφοροποιήσεις στους μοχλούς ενεργοποίησής τους, αρκετές για να επιφέρουν αρνητικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια εξομοίωσής τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Νομισματική Ένωση, Ενισχυμένη Συνεργασία, Σύγκριση Μηχανισμών, Ομοιότητες και Διαφορές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
75