Ο ρόλος της οικονομικής διαχείρισης στην Ανάπτυξη των ΟΤΑ. Αναλύστε τους χρηματο-οικονομικούς δείκτες ενός ΟΤΑ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2695094 559 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χιώτη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Σ. Λόζιος, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Ν. Βούλγαρης, Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Κ. Σούκης, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της οικονομικής διαχείρισης στην Ανάπτυξη των ΟΤΑ. Αναλύστε τους χρηματο-οικονομικούς δείκτες ενός ΟΤΑ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της οικονομικής διαχείρισης στην Ανάπτυξη των ΟΤΑ. Αναλύστε τους χρηματο-οικονομικούς δείκτες ενός ΟΤΑ
Περίληψη:
Στη μελέτη αυτή, εξετάζεται ο ρόλος της οικονομικής διαχείρισης στην ανάπτυξη των ΟΤΑ, μετά την εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, λαμβανομένης υπόψη της σημαντικής οικονομικής εξάρτησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά την πρόθεση του συνταγματικού νομοθέτη για οικονομική αυτοτέλεια και μεγαλύτερη φορολογική αποκέντρωση.
Σκοπός είναι να διερευνηθεί η σημασία του σχεδιασμού του συστήματος προγραμματισμού των δαπανών, με παράλληλη την ενσωμάτωση ορθολογικών προβλέψεων εσόδων αλλά και η σημασία και ο ρόλος του βαθμού τοπικής αυτονομίας, ιδίως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ως προϋπόθεση για την πραγματική οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία των ΟΤΑ. Ο Δήμος θα πρέπει να βασίζεται στη δική του ικανότητα να διεκπεραιώνει τις δημοσιονομικές του λειτουργίες και λιγότερο στο κράτος, αναπτύσσοντας δικές του πολιτικές αύξησης της οικονομικής του αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι άστοχες και μη λειτουργικές δαπάνες.
Στόχος είναι να διερευνηθούν, από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κριτήρια, οι ορθές διαδικασίες οργάνωσης και ελέγχου τα εργαλεία και οι πρακτικές που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της στο πλαίσιο της σύγχρονης γνώσης και διακυβέρνησης και να δοθεί μια πλήρης εικόνα όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση σε επίπεδο Δήμου, έτσι ώστε να εντοπισθούν οι βασικές αδυναμίες, οι ελλείψεις και τα προβλήματα, που εμποδίζουν την περαιτέρω τοπική ανάπτυξη και βιωσιμότητα.
Η μεθοδολογία της εργασίας στηρίζεται αρχικά στην παρουσίαση του ισχύοντος θεσμικού και οικονομικού πλαισίου που διέπει σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα καθώς και του καθεστώτος της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ. Σε συνέχεια ακολουθεί ως περίπτωση μελέτης η ανάλυση των δημοσιοποιημένων οικονομικών στοιχείων του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού για τα οικονομικά έτη 2012 έως και 2016, με τη χρήση χρηματοοικονομικών δεικτών. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση συμπερασμάτων και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικών ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, μετατρέποντας την σε μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Οικονομική διαχείριση ΟΤΑ, τοπική αυτονομία, οικονομική κρίση, τοπική ανάπτυξη, οικονομική αυτοτέλεια, χρηματοοικονομικοί δείκτες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
288
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΧΙΩΤΗ ΤΕΛΙΚΗ 1.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.