Οι συνταξιοδοτικές διαφορές στα πλαίσια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την περίοδο της κρίσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2698021 396 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φορολογικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Εξηνταβελώνη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Τσουρουφλής, Επίκουρος καθηγητής, Νομικής, Εθνικό και καποδιαστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι συνταξιοδοτικές διαφορές στα πλαίσια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την περίοδο της κρίσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι συνταξιοδοτικές διαφορές στα πλαίσια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την περίοδο της κρίσης
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να καταγράψει τις τελευταίες εξελίξεις και το πώς επηρέασαν την νομολογία του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας, τόσο σε επίπεδο δικονομικό, όσο και σε επίπεδο ουσιαστικό. Έτσι, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις διαφορές σχετικά με την απονομή των συντάξεων (Ι). Αναφορικά με τη δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γίνεται μία προσπάθεια οριοθέτησής της μέσω του ορισμού της έννοιας της σύνταξης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα (Ι.Α.1) και της αντιπαραβολής της και διαχωρισμού της από την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης (Ι.Α.2), ενώ τέλος ειδική μνεία γίνεται στις διαφορές από τις συντάξεις για δικαστικούς λειτουργούς (Ι.Α.3) στα πλαίσια διαχωρισμού της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 99 του Συντάγματος.
Περαιτέρω, σε δικονομικό επίπεδο (ΙΙ) γίνεται μία ανάλυση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων και βοηθημάτων (ΙΙ.Α), με ειδικότερη ανάλυση του ενδίκου βοηθήματος της αγωγής λόγω των ιδιαιτεροτήτων της μη προβλέψεως της από τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το πώς εξελίχθηκε από τη νομολογία του δικαστηρίου (ΙΙ.Β), καθώς και η ανάλυση της διάταξης του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που απαγόρευε την αναδρομή των οικονομικών αποτελεσμάτων επί συνταξιοδοτικών διαφορών πέραν της τριετίας από την έκδοση δικαστικής απόφασης και των ζητημάτων που ανέκυψαν από την εφαρμογή της (ΙΙ.Γ). Τέλος, το δικονομικό κεφάλαιο κλείνει με την νέα νομολογιακή εξέλιξη περί περιορισμού του αναδρομικού αποτελέσματος ακύρωσης με αφορμή την υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΙΙ.Δ).
Στο τρίτο κεφάλαιο της παρούσας (ΙΙΙ), γίνεται ανάλυση των ουσιαστικών ζητημάτων τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσω νομολογιακών παραδειγμάτων της περιόδου 2009-2017. Ειδικότερα, το πρώτο υποκεφάλαιο του δεύτερου κεφαλαίου αφορά το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, το πεδίο εφαρμογής του, τη φύση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και κατά πόσον αυτό εμπίπτει στην έννοια του άρθρου 1 του ΠΠΠ (ΙΙΙ.Α.1), ενώ στη συνέχεια παρατίθενται κρίσιμες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε η συμβατότητα νομοθετικών διατάξεων με το άρθρο 1 του ΠΠΠ, αυτές της διετούς παραγραφής των συνταξιοδοτικών διαφορών (ΙΙΙ.Α.2), του άρθρου 21 του Κώδικα περί δικών του Δημοσίου, που ορίζει επιτόκιο 6% για απαιτήσεις σε βάρος του Δημοσίου (ΙΙΙ.Α.3), της επιβολής ειδικής μηνιαίας εισφοράς σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου (ΙΙΙ.Α.4) και των περικοπών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (ΙΙΙ.Α.5). Στο δεύτερο υποκεφάλαιο του κεφαλαίου αυτού γίνεται μία προσέγγιση των συνταξιοδοτικών διατάξεων υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της ισότητας και των ειδικότερων εκφάνσεων της, ειδικότερα το ζήτημα της παραγραφής των συνταξιοδοτικών αξιώσεων σε σχέση με την αρχή της ισότητας (ΙΙΙ.Β.1), οι περικοπές των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων με βάση την αρχή της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών (ΙΙΙ.Β.2) και ζητήματα που ανέκυψαν από την αρχή της ισότητας των φύλων (ΙΙΙ.Β.3). Τέλος, στο τελευταίο υποκεφάλαιο, αναλύεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και πως αυτή χρησιμοποιήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κρίση αφενός της συνταξιοδοτικής διάταξης, που προέβλεπε την απώλεια συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης του υπαλλήλου (ΙΙΙ.Γ.1) και αφετέρου των νομοθετικών διατάξεων με τις οποίες επιβλήθηκε η έκτακτη εισφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου (ΙΙΙ.Γ.2).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φορολογικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
συνταξιοδοτικές, διαφορές, συντάξεις, Ελεγκτικό, Συνέδριο, κρίση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1
Αριθμός σελίδων:
65
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΜΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ.pdf
833 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.