Η αρχή της ασφάλειας του δικαίου στο διοικητικό δίκαιο. Νεότερες νομολογιακές εξελίξεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2701295 716 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Οικονόμου Αρετή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής, Σχολή Νομικής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Νομικής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗΣ Λέκτορας, Σχολή Νομικής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αρχή της ασφάλειας του δικαίου στο διοικητικό δίκαιο. Νεότερες νομολογιακές εξελίξεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αρχή της ασφάλειας δικαίου στο διοικητικό δίκαιο. Νεότερες νομολογιακές εξελίξεις
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσης εργασίας αποτελεί ο προσδιορισμός του εννοιολογικού περιεχομένου και της ταυτότητας της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η αναζήτηση των θεμελίων της, το πεδίο εφαρμογής της και η νομολογιακή της προσέγγιση από τα ελληνικά δικαστήρια και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα: αρχικά, ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, αφού γίνει μία παρουσίαση της έννοιας και της λειτουργίας των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου, επιχειρείται η προσέγγιση της έννοιας της αρχής της ασφάλειας του δικαίου μέσω της αναζήτησης των καταβολών της, έτσι ώστε να είναι ευχερέστερη εν συνεχεία η μελέτη του εννοιολογικού της περιεχομένου. Δεν παραλείπεται η αναφορά στην πραγματικότητα, όπου διαπιστώνονται πολλές πηγές ανασφάλειας δικαίου.
Ακολούθως, ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, αναζητούνται τα θεμέλια της αρχής τόσο στο κείμενο του Συντάγματος και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξία, η αρχή του κράτους δικαίου, το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και η αρχή του κοινωνικού κράτους. Εν συνεχεία αποτυπώνεται η αντίστοιχη κατοχύρωση της αρχής και τόσο στο ενωσιακό δίκαιο.
ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο η αρχή της ασφάλειας δικαίου συνδέεται και αλληλεπιδρά με άλλες γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, όπως η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και οι αρχές της οικονομίας της δίκης και της αποτελεσματικής δράσης της Διοίκησης.
Τέλος, σκοπός ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ είναι να κατανοηθεί το πεδίο εφαρμογής της αρχής και να παρουσιαστεί η αντιμετώπιση και επεξεργασία της από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Δικαστηρίου της Ευρωπαίϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Βάσει όλων των ανωτέρω παρατίθενται τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της παρούσης μεταπτυχιακής εργασίας σχετικά με την αρχή της ασφάλειας δικαίου, με την ελπίδα της συμβολής στην κατανόηση της αρχής και της παροχής βοήθειας προς τον αναγνώστη ώστε να πραγματοποιήσει τη δική του αναζήτηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ασφάλεια δικαίου, συνταγματική κατοχύρωση, γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, ενωσιακό δίκαιο, συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις, εξουσίες του δικαστή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.