Δικονομικά ζητήματα που συνδέονται με την άσκηση της αγωγής και την εισαγωγή της προ συζήτηση με τον ν. 4335/2015

Διπλωματική Εργασία uoadl:2738714 456 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική Δικονομία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ισπυροπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στέφανος Πανταζόπουλος, Τακτικός καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτριος Τσικρικάς, Τακτικός καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεληκωστόπουλος Ιωάννης, Τακτικός καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δικονομικά ζητήματα που συνδέονται με την άσκηση της αγωγής και την εισαγωγή της προ συζήτηση με τον ν. 4335/2015
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δικονομικά ζητήματα που συνδέονται με την άσκηση της αγωγής και την εισαγωγή της προ συζήτηση με τον ν. 4335/2015
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάλυση των δικονομικών ζητημάτων που συνδέονται με την άσκηση της αγωγής και την εισαγωγή της προς συζήτηση με τον ν. 4335/2015. Στο πρώτο μέρος, θα επισημανθούν τα δικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με την άσκηση της αγωγής και την εισαγωγή της προς συζήτηση στην τακτική διαδικασία, στην οποία μάλιστα εντοπίζονται οι πιο ριζικές αλλαγές που επέφερε ο ν. 4335/2015. Ειδικότερα, θα γίνει εκτενής ανάλυση της ισχύουσας ρύθμισης του αρ. 215 ΚΠολΔ, καθώς και μια αντιπαραβολή από το προϊσχύον δίκαιο ως προς τον τρόπο άσκησης της αγωγής, προκειμένου να καταστεί κατανοητή η νέα ρύθμιση και ο σκοπός εισαγωγής της. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί η διαδικασία εισαγωγής της αγωγής προς συζήτηση και η εγγραφή της στο πινάκιο, ενώ, παράλληλα, θα επισημανθούν τα δικονομικά ζητήματα που αναφύονται κατά την αναβολή της πλασματικής πλέον συζήτησης, της ματαίωσης αυτής, καθώς και τα δικονομικά ζητήματα στην περίπτωση της παραιτήσεως από το δικόγραφο της αγωγής και της βίαιης διακοπής της δίκης. Επίσης, θα αναλυθούν τα δικονομικά ζητήματα που συνδέονται με την άσκηση της αγωγής στις περιπτώσεις απλής και αναγκαίας ομοδικίας. Εν κατακλείδι, θα πραγματοποιηθεί μια συνολική αποτίμηση των νέων ρυθμίσεων στην τακτική διαδικασία.
Στο δεύτερο μέρος, θα επισημανθούν τα δικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με την άσκηση της αγωγής και την εισαγωγή της προς συζήτηση στις ειδικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, θα γίνει εκτενής ανάλυση του τρόπου άσκησης της αγωγής στις ειδικές διαδικασίες και το κατά πόσο χωρεί η αναλογική εφαρμογή του αρ. 215 παρ. 2 ΚΠολΔ. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί η διαδικασία εισαγωγής της αγωγής προς συζήτηση και η εγγραφή της στο πινάκιο, ενώ, παράλληλα, θα επισημανθούν τα δικονομικά ζητήματα που αναφύονται κατά την αναβολή της πλασματικής πλέον συζήτησης, της ματαίωσης αυτής, καθώς και τα δικονομικά ζητήματα στην περίπτωση της παραιτήσεως από το δικόγραφο της αγωγής. Εν κατακλείδι, θα πραγματοποιηθεί μια συνολική αποτίμηση των νέων ρυθμίσεων στις ειδικές διαδικασίες.
Στο τρίτο μέρος, θα επιχειρηθεί μια αντιπαραβολή ανάμεσα στην τακτική και στις ειδικές διαδικασίες ως προς την άσκηση της αγωγής και την εισαγωγή της προς συζήτηση, ενώ, θα επισημανθεί και ο βασικός λόγος που υφίσταται διαφορετική ρύθμιση στις ανωτέρω δύο διαδικασίες, καθώς και θα προταθούν λύσεις ως προς τα δικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τις δυο διαδικασίες, οι οποίες (λύσεις) θα έχουν πάντα ως γνώμονα την ουσιαστική πραγμάτωση του δικαιώματος της αποτελεσμάτικης δικαστικής προστασίας, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 20 του Συντάγματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό Δικονομικό Δίκαιο (Πολιτική Δικονομία)
Λέξεις-κλειδιά:
Ν. 4335/2015, ασκηση αγωγης, εισαγωγη προς συζητηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
60
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΛΙΚΟ.pdf (728 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο