Χρωμοσωμικές συσχετίσεις στη γονιδιακή έκφραση νεοπλασμάτων μεσοδερμικής προέλευσης: ραβδομυοσάρκωμα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2744560 275 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπαδημητρίου Βικτώρια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Λυρίτης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ισμήνη- Νίκη Δοντά, Καθηγήτρια,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρωμοσωμικές συσχετίσεις στη γονιδιακή έκφραση νεοπλασμάτων μεσοδερμικής προέλευσης: ραβδομυοσάρκωμα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρωμοσωμικές συσχετίσεις στη γονιδιακή έκφραση νεοπλασμάτων μεσοδερμικής προέλευσης: ραβδομυοσάρκωμα
Περίληψη:
Στη σημερινή εποχή, ο συνεχής αγώνας στη μάχη κατά του καρκίνου καθιστά απαραίτητη την κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν την ογκογένεση, ώστε να ανακαλυφθούν περισσότερο εξειδικευμένα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Στην παρούσα έρευνα θα χρησιμοποιήσουμε τα μαθηματικά και τη φυσική για την ανάλυση των βιολογικών φαινομένων. Θα παρουσιάσουμε μία υπολογιστική και συστημική προσέγγιση μελετώντας τους κοινούς μηχανισμούς μεταξύ δύο νεοπλασιών της παιδικής ηλικίας μεσοδερμικής προέλευσης, της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και του ραβδομυοσαρκώματος. Με τη χρήση των μεθόδων υψηλής απόδοσης, όπως οι μικροσυστοιχίες, θα πάρουμε πληροφορίες σε επίπεδο γονιδιακής έκφρασης και θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε την κοινή γονιδιακή ρύθμιση με βάση τις χρωμοσωμικές συσχετίσεις. Με την διερεύνηση των πιθανών κοινών ρυθμιστικών μηχανισμών, ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα αίτια της ογκογένεσης και το ρόλο των καρκινικών βλαστικών κυττάρων.
Τα πειράματα, που αναφέρονται στην παρούσα εργασία, διεξήχθησαν στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο. Χρησιμοποιήθηκαν οι κυτταρικές σειρές CCRF-CEM (Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (ΟΛΛ), Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL)) και TE-671 (Ραβδομυοσάρκωμα (ΡΜΣ), Rhabdomyosarcoma (RMS)) ως πειραματικό μοντέλο. Τα κοινά πρότυπα γονιδιακής έκφρασης μεταξύ των δύο κυτταρικών τύπων διερευνήθηκαν με τη χρήση μικροσυστοιχιών. Ο απώτερος στόχος ήταν να βρεθούν αιτιακές σχέσεις μεταξύ των επιπέδων γονιδιακής έκφρασης σε σχέση με τη χρωμοσωμική θέση.
Χρησιμοποιώντας ανάλυση παλινδρόμησης διαπιστώσαμε ότι αρκετά γονίδια εκφράζουν σημαντικές σχέσεις. Αυτός ο τύπος ανάλυσης μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των κοινών μηχανισμών που μετατρέπουν τα φυσιολογικά κύτταρα σε κακοήθη. Επίσης αποκαλύπτεται ένας νέος ολιστικός τρόπος κατανόησης της δυναμικής εμφάνισης του όγκου καθώς και το πώς λειτουργούν οι ογκογόνοι μηχανισμοί.
Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας είναι κλινικά χρήσιμα για την πρόβλεψη γονιδιωματικών στόχων που θα μπορούσαν να μελετηθούν περαιτέρω προκειμένου να ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί δημιουργίας και εξέλιξης του όγκου, καθώς συμβάλλουν και στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, Χρωμοσωμικές συσχετίσεις, Μεσόδερμα, Μικροσυστοιχίες, Ραβδομυοσάρκωμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
147
Αριθμός σελίδων:
98
Viktoria Papadimitriou -master.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο