Θνησιμότητα στους ασθενείς της ΜΕΘ με βάση το Apache II και SAPS II score

Διπλωματική Εργασία uoadl:2767939 409 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κώστογλου Αριάδνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστασία Κοτανίδου,Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Ορφανός, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θνησιμότητα στους ασθενείς της ΜΕΘ με βάση το Apache II και SAPS II score
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θνησιμότητα στους ασθενείς της ΜΕΘ με βάση το Apache II και SAPS II score
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ( Μ.Ε.Θ.) είναι ένα ειδικό νοσοκομειακό τμήμα στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες επείγουσας και εντατικής ιατρικής από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε εικοσιτετράωρη βάση, με σκοπό την αποκατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής τους. Η θνησιμότητα των ασθενών αυτών είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή των νοσηλευομένων σε άλλα νοσοκομειακά τμήματα και εξαρτάται εξίσου από τους διαθέσιμους πόρους και την παροχή φροντίδας, καθώς και από τη βαρύτητα και την διάγνωση των ασθενών. Η βαθμονόμηση της βαρύτητας της νόσου πραγματοποιείται βάσει κάποιων συστημάτων εκ των οποίων σημαντικότερα είναι το APACHE II και SAPS II. Τα score που προκύπτουν από αυτά τα συστήματα, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της Μ.Ε.Θ. καθώς αυτά σχετίζονται με συμπεράσματα σχετικά με το ποιες από τις παραμέτρους που καταγράφονται κατά την εισαγωγή του ασθενούς μπορούν να αποτελέσουν αιτίες ή παράγοντες κινδύνου αυξημένης θνησιμότητας. Έτσι, υψηλό score υποδηλώνει υψηλή θνησιμότητα.
Σκοπός της παρούσας κλινικής μελέτης είναι:
• να υπολογιστούν τα συστήματα βαρύτητας νόσου APACHE II και SAPS II για κάθε ασθενή της Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν.Π. «Τζανείου» σε χρονικό διάστημα ενός έτους και να καταγραφεί η θνησιμότητα των ασθενών αυτών εντός 28 ημερών από την ημέρα που εισήχθησαν στην Μ.Ε.Θ.
• να διερευνηθεί ποια από τα στοιχεία, που συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό των σκορ, αποτελούν αιτία για την αύξηση της θνησιμότητας των ασθενών της Μ.Ε.Θ.
• να πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια περαιτέρω διερεύνησης των παραγόντων (ηλικία, φύλο, διάγνωση εισόδου) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα
Υλικό της παρούσας κλινικής μελέτης αποτέλεσαν οι 200 ασθενείς που εισήχθησαν για νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ του Γ.Ν.Π. «Τζανείου». Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη στατιστική ανάλυση των παραπάνω δεδομένων είναι η πολυπαραγοντική ανάλυση για την οποία χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS (Statistic version 19) και ως στατιστική σημαντικότητα ορίστηκε το p >0,05.
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση είναι τα εξής:
• Το 37,5% των συμμετεχόντων ασθενών ήταν γυναίκες και το 62,5% άντρες.
• Στο σύνολό τους οι εξεταζόμενοι ασθενείς είχαν μέσο όρο ηλικίας 58,02, μέσο όρο βαθμολογίας APACHE II 22,33 και μέσο όρο βαθμολογίας SAPS II 37,03. Επιπλέον, από αυτούς το 51,5% διαγνώστηκε με παθολογικά προβλήματα, το 25,5% με χειρουργικά προβλήματα και το 23% είχε τραύμα.
• Από το δείγμα των 200 ασθενών, το 68% επιβίωσαν (έξοδος) και το 32% απεβίωσαν.
• Το εμβαδόν της περιοχής κάτωθεν της καμπύλης ROC για τη πρόβλεψη θανάτου από το σκορ APACHE II υπολογίστηκε στο 0.748 (95% διαστήματα εμπιστοσύνης: 0.684-0.808, p<0.001).
Ως συμπέρασμα της παρούσας κλινικής μελέτης προκύπτει το γεγονός ότι η θνητότητα 28 ημερών σε μια πολυδύναμη Μ.Ε.Θ (Γ.Ν.Π. Τζανείου) επηρεάζεται μόνο από το score APACHE II και όχι από το SAPS II score, από την ηλικία ,το φύλο και την διάγνωση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
APACHE II,SAPS II, θνησιμότητα,ΜΕΘ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
58
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kostoglou Ariadni Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.