Determination of emerging pollutants in sewage sludge with LC-QTOF-MS

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775012 258 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Νικολοπούλου Βαρβάρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμαΐδης Νικόλαος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Determination of emerging pollutants in sewage sludge with LC-QTOF-MS
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσδιορισμός αναδυόμενων ρύπων σε ενεργό ιλύ με LC-QTOF-MS
Περίληψη:
Οι σύγχρονες υγειονομικές διαδικασίες έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλους όγκους ανθρώπινων αποβλήτων, καθώς και αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία συλλέγονται και επεξεργάζονται σε κοινά σημεία συλλογής, τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων. Ένα μεγάλο εύρος οργανικών ενώσεων χρησιμοποιείται στις σύγχρονες κοινωνίες οι οποίες καταλήγουν στα ΚΕΛ και ως συνέπεια στα υγρά απόβλητα και ενεργό ιλύ. Για αυτό το λόγο, είναι κρίσιμο να αξιολογηθεί η παρουσία και η επικινδυνότητα των αναδυόμενων ρύπων σε τέτοιου είδους δείγματα.
Σε αυτή την διπλωματική εργασία περιγράφεται η στοχευμένη σάρωση αναδυόμενων ρύπων σε δείγματα ενεργού ιλύος, τα οποία συλλέχθηκαν το 2015 από τρία ΚΕΛ από την Νιγηρία (Iponri, Alausa, Ijaiye). Χρησιμοποιήθηκε εκχύλιση με τη βοήθεια υπερήχων για την προκατεργασία δείγματος και τα εκχυλίσματα αναλύθηκαν με υγροχρωματογραφία αντίστροφης φάσης συζευγμένη με φαρματομετρία μάζας τετραπόλου-χρόνου πτήσης (RP)LC-QTOF-MS και η λήψη των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία bbCID η οποία παρείχε πληροφορίες για τα πρόδρομα ιόντα και τα θραύσματα, χωρίς προεπιλογή των αναλυτών και με μία ανάλυση. Πραγματοποιήθηκε επικύρωση χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικές ενώσεις της εφαρμοζόμενης ευρείας μεθόδου σάρωσης. Μια βάση δεδομένων περίπου 2500 ενώσεων χρησιμοποιήθηκε για τη στοχευμένη ανάλυση και η ανίχνευση βασίστηκε στο χρόνο ανάκτησης, στην ακρίβεια μάζας, στο ισοτοπικό προφίλ και στα προϊόντα θραυσματοποίησης.
Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διαδικασίες, 182 ενώσεις ταυτοποιήθηκαν συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών ενώσεων, φυτοπροστατευτικών φαρμάκων, ναρκωτικά, χημικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και άλλες κλάσεις ενώσεων. Η στοχευμένη ανάλυση αποκάλυψε το προφίλ για κάθε ΚΕΛ και τις διαφορές μεταξύ των αναλυτών μετά τα στάδια της χώνευσης και της δευτερογενούς επεξεργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αναδυόμενοι Ρύποι, Ενεργός Ιλύς, Στοχευμένη Σάρωση, LC-QTOF-MS, Νιγηρία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
110
Determination of EPs in Sludge with LC-QTOF-MS.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο