Εποχικότητα και κατοίκηση στην Παλαιολιθική Εποχή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775533 368 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Νάκα Αικατερίνη-Χαϊδή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία Κουρτέση – Φιλιππάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γεώργιος Βαβουρανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εποχικότητα και κατοίκηση στην Παλαιολιθική Εποχή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εποχικότητα και κατοίκηση στην Παλαιολιθική Εποχή
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εξετάζει την έννοια της εποχικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Παλαιολιθικής εποχής. Τα παραδείγματα θέσεων που αναλύονται προέρχονται τόσο από τον ευρωπαϊκό χώρο όσο και από την ανατολική Μεσόγειο ενώ καλύπτονται χρονοπολιτισμικά όλες οι περίοδοι της Παλαιολιθικής (Πρώιμη, Μέση, Ύστερη). Η επιλογή της εξέτασης του ζητήματος της εποχικότητας προέκυψε από το ερευνητικό ενδιαφέρον της γράφουσας για την μελέτη σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης του παλαιολιθικού ανθρώπου, των μοντέλων κατοίκησης, καθώς και τη διερεύνηση των επιλογών του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη. Μέσα από την εξέταση αυτών των δεδομένων στοχεύουμε στη προσέγγιση του τρόπου νόησης του παλαιολιθικού ανθρώπου - στο βαθμό που αυτό είναι φυσικά εφικτό.
Η εργασία αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύονται κάποια γενικά χαρακτηριστικά σχετικά με την Παλαιολιθική, τις δομές κατοίκησης και τον τρόπο ζωής. Παράλληλα, αναλύεται η έννοια της εποχικότητας και οι μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να αναγνωρισθεί αρχαιολογικά. Τέλος, σχολιάζονται τα μεθοδολογικά προβλήματα που προκύπτουν στην έρευνα στον κλάδο διερεύνησης της Παλαιολιθικής εποχής. Στο δεύτερο μέρος ακολουθεί πλήρης παρουσίαση των αρχαιολογικών θέσεων που επιλέχθηκαν προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της εποχικότητας όπως έχει μελετηθεί από τους αρχαιολόγους. Στο τρίτο μέρος, πραγματοποιείται μία σύνθεση των δεδομένων, τα οποία συσχετίζονται με παραδείγματα άλλων θέσεων και μέσα από αυτές εξετάζεται η κινητικότητα των παλαιολιθικών κυνηγών-συλλεκτών αλλά και οι στρατηγικές κυνηγιού που εφάρμοζαν. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν έπειτα από αυτή την επισκόπηση σχετικά με το ζήτημα της εποχικότητας.
Στον κλάδο της Παλαιολιθικής αρχαιολογίας η εποχικότητα της κατοίκησης αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα, η διερεύνηση του οποίου κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανασύνθεση του τρόπου διαβίωσης και του περιβάλλοντος του παλαιολιθικού ανθρώπου. Στην προϊστορία, όπως και στους ιστορικούς χρόνους, οι ετήσιες μεταβολές και αλλαγές στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι διαθέσιμες πηγές φαγητού, η κινητικότητα κτλ. ενσωμάτωναν άμεσα κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Ωστόσο, αν και είναι ένα θέμα τόσο καθοριστικής σημασίας οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι σχετικά λίγες σε σύγκριση με τη γενική εικόνα των ανασκαμμένων παλαιολιθικών θέσεων. Ο λόγος οφείλεται τόσο στην αποσπασματική διατήρηση των ζωοαρχαιολογικών καταλοίπων όσο και στο ερευνητικό ενδιαφέρον των παλαιολιθικών αρχαιολόγων μέχρι πρότινος. Η έρευνα στην Ελλάδα είναι ακόμα περισσότερο σε πιο πρώιμο στάδιο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η διερεύνηση των παλαιολιθικών καταλοίπων στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε μόλις τη δεκαετία του ’60 γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η μελέτη του οστεολογικού υλικού της πανίδας αλλά και η μελέτη της λιθοτεχνίας βρίσκονται σε αρχικά στάδια σε σχέση με την έρευνα των άλλων χωρών. Ως αποτέλεσμα αυτού, η εποχικότητα παραμένει ένα ζήτημα υπό εξέταση χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Παλαιολιθική εποχή, εποχικότητα, Συμπεριφορική Οικολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
164