The greek version of the dimentional apathy scale: psychometric properties and clinical utility in ALS

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775756 420 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καραμπέτσου Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαλώνης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ευδοκιμiδης Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σμυρνής Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The greek version of the dimentional apathy scale: psychometric properties and clinical utility in ALS
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ελληνική προσαρμογή της πολυδιαστασιακής κλίμακας της απάθεια: ψυχομετρικές ιδιότητες και κλινική χρησιμότητα στην ALS
Περίληψη:
Θεωρητικό Υπόβαθρο. Η απάθεια είναι το πιο συχνό συμπεριφορικό έλλειμμα στην Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS). Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες αξιολογούσαν την απάθεια ως μονοδιάστατο σύμπτωμα/χαρακτηριστικό και μέρος ευρύτερων συμπεριφορικών αλλαγών που συμβαίνουν στην ALS. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν ερωτηματολόγια τα οποία δεν ήταν σχεδιασμένα για την αξιολόγηση ατόμων με κινητική δυσλειτουργία.
Σκοπός. Η προσαρμογή και η διερεύνηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων (εσωτερική συνάφεια/κατασκευαστική εγκυρότητα) της πολυδιαστασιακής κλίμακας της απάθειας «Dimensional Apathy Scale - DAS» στον Ελληνικό πληθυσμό. Επιπλέον η ανάδειξη της κλινικής χρησιμότητας της κλίμακας στην ALS, διερευνώντας τις συνιστώσες τις απάθειας σε δείγμα ALS μη ανοικών ασθενών και το αν αποτελούν προγνωστικό δείκτη για το φορτίο επιβάρυνσης των φροντιστών.
Μέθοδος. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν εκατό υγιείς εθελοντές και δεκατέσσερις μη ανοικοί ασθενείς με ALS μαζί με τους φροντιστές τους. Η πολυδιαστασιακή κλίμακα της απάθειας (DAS) χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογηθούν οι τρείς διαστάσεις της απάθειας (συναισθηματική, επιτελική, κινητοποίηση) τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τον φροντιστή του. Επιπλέον έγινε εκτίμηση του νοητικού πεδίου και της συναισθηματικής κατάστασης των ασθενών και χρησιμοποιήθηκαν επιπρόσθετες σταθμισμένες συμπεριφορικές κλίμακες. Το φορτίο επιβάρυνσης των φροντιστών αξιολογήθηκε με το ερωτηματολόγιο Zarit Burden Inventory (ZBI).
Αποτελέσματα. Οι ψυχομετρικές ιδιότητες (εσωτερική συνάφεια, κατασκευαστική εγκυρότητα) της DAS στον Ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζονται καλές. Βρήκαμε ότι το 70% των ασθενών με ALS εμφάνισαν απάθεια και συγκεκριμένα βρήκαμε στατιστικά σημαντική διαφορά και στις τρεις διαστάσεις της απάθειας σε σύγκριση με ένα δείγμα υγιών. Στην αξιολόγηση των διαστάσεων της απάθειας μεταξύ ασθενών και φροντιστών δεν υπήρξε διαφορά. Επιπλέον το μοντέλο της παλινδρόμησης όσον αφορά τους φροντιστές έδειξε ότι παρότι λήφθηκαν υπόψιν τα κλινικά και τα νοητικά χαρακτηριστικά των ασθενών, ως μοναδικός προγνωστικός παράγοντας για το φορτίο επιβάρυνσης των φροντιστών αναδεικνύεται η συναισθηματική συνιστώσα της απάθειας όπως την αξιολογεί ο φροντιστής.
Συμπέρασμα. Η Ελληνική προσαρμογή της DAS στον Ελληνικό πληθυσμό έδειξε ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για την αξιολόγηση της απάθειας και των διαστάσεων της στην ALS. Όσον αφορά την κλινική χρησιμότητα της κλίμακας, όχι μόνο βρήκαμε ότι επηρεάζει η απάθεια το 70% των ασθενών αλλά ακόμη ότι η συναισθηματική συνιστώσα της απάθειας όπως αξιολογείται από τον φροντιστή αποτελεί προγνωστικό δείκτη για το φορτίο επιβάρυνσης των φροντιστών. Βασιζόμενοι στο τελευταίο και συνυπολογίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της απάθειας και των συνιστωσών της, στην κλινική εικόνα των ασθενών και στην θνησιμότητα στην ALS, χρειάζονται μελλοντικές διεπιστημονικές παρεμβάσεις για την ενημέρωση τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πλάγια αμυατροφική σκλήρυνση, Απάθεια , Φορτίο φροντιστών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
16
Karampetsou Panagiota Master.pdf (243 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο