Απώτερα αποτελέσματα στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση τραυματικών κακώσεων αορτής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775812 260 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Ενδαγγειακές Τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κασελούρης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γερουλάκος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χατζηιωάννου Αχιλλέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κακίσης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απώτερα αποτελέσματα στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση τραυματικών κακώσεων αορτής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απώτερα αποτελέσματα στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση τραυματικών κακώσεων αορτής
Περίληψη:
Σκοπός – Υπόθεση: Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση των τραυματικών κακώσεων της αορτής έκλεισε είκοσι χρόνια εφαρμογής και αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις τη μέθοδο εκλογής στο αορτικό τραύμα. Ανησυχίες εκφράζονται όσον αφορά τα απώτερα αποτελέσματα της μεθόδου. Σκοπός της παρούσης ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει τα δημοσιευμένα απώτερα (πέραν της 5ετίας) αποτελέσματα.
Υλικό – Μέθοδος: Ερευνήθηκε η διεθνής βιβλιογραφία μέσω της βάσης δεδομένων PUBMED με λέξεις κλειδιά “(aortic or aorta) & (injury or injuries or trauma) & late & results” και “[(thoracic & endovascular) or TEVAR] & (trauma* or injur*)” και επιλέχθηκαν τα άρθρα που παρουσίαζαν αποτελέσματα ασθενών με ενδαγγειακή αντιμετώπιση τραυματικών κακώσεων της αορτής πέραν των 60 μηνών στην αγγλική γλώσσα. Για λόγους επεξεργασίας οι ανευρεθείσες μελέτες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, αυτές που παρουσίαζαν αποτελέσματα συνολικά για ενδαγγειακή αντιμετώπιση παθήσεων αορτής και συμπεριλάμβαναν ασθενείς με αορτικό τραύμα και αυτές οι οποίες αναφερόταν μόνο σε ενδαγγειακή αντιμετώπιση αορτικού τραύματος.
Αποτελέσματα: Ανευρέθηκαν 27 μελέτες στην πρώτη κατηγορία εκ των οποίων 16 πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν για συστηματική ανασκόπηση και αντίστοιχα 49 και 31 στην δεύτερη κατηγορία. Στην πρώτη κατηγορία μελετήθηκαν τα αποτελέσματα 3626 ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδαγγειακή αντιμετώπιση παθήσεων της αορτής εκ των οποίων 320 (8.8%) είχαν τραυματική κάκωση αορτής ενώ στη δεύτερη 957 ασθενείς. Η πρώιμη θνητότητα ήταν 7.6% και 5.8% στην πρώτη κατηγορία αντίστοιχα και 6.1% στη δεύτερη. Στις μελέτες που αναφέρεται υπολογιζόμενη 5ετής επιβίωση με χρήση των εξισώσεων Kaplan – Meyer αυτή κυμαίνεται 48-90% και 87-98.3% στην πρώτη κατηγορία ενώ στην δεύτερη κατηγορία μελετών η διακύμανση είναι 75.3-90%. Τα αντίστοιχα υπολογιζόμενα ποσοστά για 10ετή επιβίωση κυμαίνονται μεταξύ 36-68.3%, 80-98.3% και 77-96%. Ελάχιστες επιπλοκές αναφέρονται και στις δύο κατηγορίες μελετών (2/110, 1.8% και 5/171, 2.9%). Πέντε δημοσιευμένες περιπτώσεις μεμονωμένων περιστατικών με στοιχεία πέραν της 5ετίας περιγράφονται επίσης, μαζί με σύντομη περιγραφή των μελετών που δεν συμπεριλήφθηκαν στη συστηματική ανασκόπηση για λόγους πληρότητας της μελέτης.
Συμπεράσματα: Παρατηρείται διαφορά στα αποτελέσματα των ασθενών που υποβάλλονται σε ενδαγγειακή αντιμετώπιση παθήσεων της κατιούσης θωρακικής αορτής σε σύγκριση με αυτούς που αντιμετωπίζονται λόγω τραυματικής κάκωσης. Τα εντυπωσιακά πρώιμα αλλά και απώτερα αποτελέσματα της ενδαγγειακής αντιμετώπισης του αορτικού τραύματος την προσδιορίζουν ως μέθοδο εκλογής σε αυτούς του ασθενείς. Οι παρατηρούμενες επιπλοκές μετά την 5ετία είναι εξαιρετικά σπάνιες. Περαιτέρω αξιολόγηση της μεθόδου απαιτείται, με προοπτικές μελέτες, καταγραφή αποτελεσμάτων πέραν τις 20ετίας και προσδιορισμό των κατάλληλων πρωτοκόλλων παρακολούθησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδαγγειακή, Αορτή, Κακώση, Απώτερα, Τραύμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
62
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

KASELOURIS KONSTANTINOS MASTER.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.