Ανατομικές Παραλλαγές των άνω (STA) και κάτω (ITA) θυρεοειδικών αρτηριών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776005 436 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Χειρουργική Ανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-29
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαραλαμπάκης Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Τρουπής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Δεμέστιχα, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανατομικές Παραλλαγές των άνω (STA) και κάτω (ITA) θυρεοειδικών αρτηριών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανατομικές Παραλλαγές των άνω (STA) και κάτω (ITA) θυρεοειδικών αρτηριών.
Περίληψη:
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος και πολύ αγγειακός ενδοκρινής αδένας ο οποίος περιβάλλει τις πρόσθιες και πλευρικές πτυχές του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και της τραχείας σαν ασπίδα.
Εκτός από τις σημαντικές ενδοκρινείς λειτουργίες του, διατηρεί βασικό μεταβολικό ρυθμό και είναι ευαίσθητος σε πολλές ασθένειες του ανθρώπου, όπως η θυρεοτοξίκωση, ο υποθυρεοειδισμός, ο κρετινισμός, οι κακοήθεις όγκοι, η υπογονιμότητα κ.α.
Η κύρια παροχή αίματος στον θυρεοειδή προέρχεται από δύο ζεύγη αγγείων της αριστερής και δεξιάς άνω θυρεοειδκής αρτηρίας (STA) που προέρχεται από την έξω καρωτιδική αρτηρία και την αριστερή και δεξιά κάτω θυρεοειδική αρτηρία (ITA) που προέρχεται από την υποκλείδιο αρτηρία.
Οι μεταβολές στο πρότυπο κατανομής των θυρεοειδικών αρτηριών, κυρίως της άνω θυρεοειδικής αρτηρίας υποθέτουν πρωταρχικής σημασίας γνώση για τους χειρουργούς του τραχήλου, λόγω της ζωτικής σημασίας και τοπογραφικής σχέσης με το εξωτερικό λαρυγγικό νεύρο αφενός και για την αποφυγή ακούσιων τραυματισμών σε ασθενείς με ασθένεια θυρεοειδούς λόγω υπερβολικής και ανεξέλεγκτης αιμορραγίας.
Επιπλέον, μια λεπτομερής γνώση αυτών των παραλλαγών είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη διεξαγωγή διαδικασιών όπως η αγγειογραφία καρωτίδας στην ανατομία του τραχήλου και εκτομές θυρεοειδούς.
Παραλλαγές στο αγγειακό σύστημα του θυρεοειδούς είναι συχνά τεκμηριωμένες σε κλασσικά ανατομικά χειρουργικά εγχειρίδια. Διάφορες αναφορές έχουν δημοσιευθεί και παλαιότερες μελέτες για την επίπτωση της προέλευσης της άνω θυρεοειδικής αρτηρίας (STA) από την κοινή καρωτίδα σε ποσοστό 5-45%.
Έρευνες έχουν καθορίσει το γεγονός ότι η STA υπήρχε συχνότερα σε σχέση με την κάτω θυρεοειδική αρτηρία ITA και ότι η θέση των αρτηριών μπορεί να επηρεαστεί από ανθρωπολογικούς παράγοντες.
Οι ερευνητές έχουν συνειδητοποιήσει πως η STA είναι ένα σταθερό «δοχείο» ενώ η ΙΤΑ δεν υπάρχει σε πολλά θηλαστικά. Αντίθετες απόψεις υποστηρίζουν ότι η απουσία οποιαδήποτε θυρεοειδούς αρτηρίας που τροφοδοτεί τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να αποτελεί όφελος για τον χειρουργό που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην απώλεια αίματος κατά την διάρκεια οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης στον θυρεοειδή αδένα.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να σημειωθούν λεπτομερώς οι μεταβολές στην προέλευση των άνω και κάτω θυρεοειδικών αρτηριών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θυρεοειδικές Αρτηρίες, Παραλλαγές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
64
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ANTONIOS XARALAMPAKIS MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.