Η ενδαγγειακή αποκατάσταση των ανευρυσμάτων της σπληνικής αρτηρίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776344 281 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Ενδαγγειακές Τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παππάς Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γερουλάκος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Χατζηιωάννου Αχιλλέας, Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Κακίσης Ιωάννης, Αν.Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ενδαγγειακή αποκατάσταση των ανευρυσμάτων της σπληνικής αρτηρίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ενδαγγειακή αποκατάσταση των ανευρυσμάτων της σπληνικής αρτηρίας
Περίληψη:
Σκοπός: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση ασθενών με ανεύρυσμα σπληνικής αρτηρίας προκειμένου να αναζητηθούν οι εφαρμογές των ενδαγγειακών τεχνικών, η εξέταση των επιμέρους μεθόδων τους, τα αποτελέσματα και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές παράλληλα με τη σύγκριση με τις παλαιότερες μεθόδους.
Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε σύνθετη έρευνα στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που περιελάμβανε το PubMed, Medline και EMBASE, για την ανεύρεση όλων των επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν και αφορούν τα ανευρύσματα της σπληνικής αρτηρίας. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 7 δημοσιευμένες σειρές ασθενών που καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1995 – 2017 και περιλαμβάνουν 1509 ασθενείς με ανεύρυσμα σπληνικής αρτηρίας.
Αποτελέσματα: Από τους συνολικά 1509 ασθενείς, 55% αντιμετωπίσθηκαν ενδαγγειακά και 45% με ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση (835 και 674 ασθενείς αντίστοιχα). Αναλυτικά για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ενδαγγειακή αντιμετώπιση 13% εμφάνιζαν συμπτωματολογία (106 ασθενείς) και 7% ρήξη του ανευρύσματος (59 ασθενείς). Στο 91% από αυτούς εφαρμόσθηκε εμβολισμός και στο 9% χρησιμοποιήθηκαν καλυμμένες ενδοπροθέσεις (438 και 43 ασθενείς αντίστοιχα). Η τεχνική επιτυχία ήταν 97%, ο μέσος όρος νοσηλείας 3,5 ημέρες και η θνητότητα εντός 30 ημερών 1,2% (10 ασθενείς). Με μετεγχειρητική παρακολούθηση 29 μηνών κατά μέσο όρο, εμφανίστηκαν 21% επιπλοκές (171 ασθενείς) και 6,5% επανεπεμβάσεις (31 ασθενείς).
Συμπεράσματα: Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση αποτελεί πλέον την πρώτη επιλογή στην θεραπεία των ανευρυσμάτων της σπληνικής αρτηρίας, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική και με αποδεκτά μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Με την πρόοδο των ενδαγγειακών τεχνικών αναμένεται στο μέλλον ευρύτερη εφαρμογή τους και βελτίωση των αποτελεσμάτων τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδαγγειακές τεχνικές, Ανεύρυσμα σπληνικής αρτηρίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
37
Pappas Georgios Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο