Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στον Ελλαδικό χώρο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2782823 513 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπαμιχάλης Αναστάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Λέκκας Ε., Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Λόζιος Σ., Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Βούλγαρης Ν., Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στον Ελλαδικό χώρο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στον Ελλαδικό χώρο.
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία θα εξετάσει την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών. Η διάρθρωση της εργασίας είναι η εξής:
Στο Κεφάλαιο 1 τίθεται το βασικό ερευνητικό ερώτημα της εργασίας. Πραγματοποιείται μια καταγραφή των πλέον σημαντικών παραμέτρων, όπως οι στόχοι της μελέτης, τα μέσα και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε.
Στο Κεφάλαιο 2 δίνονται οι ορισμοί της έννοιας της απειλής, της ασύμμετρης απειλής και του ασύμμετρου πολέμου. Ακόμη, αναλύονται οι μορφές, τα μέσα, οι αιτίες, τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των ασύμμετρων απειλών κατά κατηγορία. Επιπλέον, πραγματοποιείται η περιγραφή του διεθνούς νομικού καθεστώτος, επεξηγούνται οι εν ισχύ συνθήκες και διατυπώνεται η θέση της Ελλάδας. Κατόπιν περιγράφονται οι πιθανοί στόχοι εκδήλωσης ασύμμετρων απειλών στην ΕΕ και γίνεται προσπάθεια εκτίμησης των κινδύνων για την ασφάλεια της Ελλάδας από τη διάδοσή τους.
Στο Κεφάλαιο 3 γίνεται περιγραφή και ανάλυση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη ασύμμετρων απειλών στη χώρα μας. Επιπλέον, πραγματοποιείται παρουσίαση των πιθανών τρόπων με τους οποίους οι ασύμμετρες απειλές είναι δυνατό να διαμορφωθούν στην Ελλάδα. Το κεφάλαιο κλείνει με την αναφορά - ανάλυση των επιπτώσεων των ασύμμετρων απειλών στην εθνική άμυνα και ασφάλεια.
Το Κεφάλαιο 4 πραγματεύεται την εξέταση του ρόλου αλλά και τη συμβολή των ΕΔ της χώρας στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, σε συνάρτηση με τον τρόπο προετοιμασίας, ανάπτυξης και χρησιμοποίησής των. Ακόμη, περιγράφονται οι δυνατότητες των ΕΔ και οι τομείς όπου μπορούν να επέμβουν.
Στο κεφάλαιο 5 διατυπώνονται τρόποι και μέσα αντιμετώπισης απειλών που αφορούν ζητήματα ασφαλείας. Επίσης, εξετάζονται η δυνατότητα αποτελεσματικής ανταπόκρισης, με τους υπάρχοντες οικονομικούς πόρους, από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλών απαιτήσεων περιπτώσεων εμπλοκής και το ενδεχόμενο της πρόληψης απειλών ασύμβατου χαρακτήρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο Κεφάλαιο 6 αξιολογούνται οι ασύμμετρες απειλές, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούν να ληφθούν υπόψη από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μελλοντικές προκλήσεις ασφαλείας. Γίνεται, ακόμη, προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας ύπαρξης έτοιμων σεναρίων - σχεδίων, που θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα,
όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις και θα καλύπτουν τις μελλοντικές απειλές κατά της ασφάλειας.
Τέλος, στα συμπεράσματα διατυπώνονται επιγραμματικά τα διδάγματα που προκύπτουν από τη μελέτη. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση ορισμένων προτάσεων και την περιγραφή των θεμάτων που προέκυψαν και χρήζουν περαιτέρω έρευνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ένοπλες δυνάμεις, ασύμμετρες απειλές, τρομοκρατία, όπλα μαζικής καταστροφής, οργανωμένο έγκλημα, κυβερνοπόλεμος, λαθρομετανάστευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
52
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία_Παπαμιχάλης_21_Ιουν_18.pdf
756 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.