Διερεύνηση κουλτούρας ασφάλειας ασθενών στα χειρουργεία και στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2791557 448 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αντωνάκος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σουλιώτης Κυριάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τούντας Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Καντζανού Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση κουλτούρας ασφάλειας ασθενών στα χειρουργεία και στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση κουλτούρας ασφάλειας ασθενών στα χειρουργεία και στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ανάπτυξη θετικής κουλτούρας ασφάλειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τους οργανισμούς που επιθυμούν η ασφαλής, και επομένως επιτυχημένη περίθαλψη των ασθενών τους, να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. Τα δυσμενή συμβάντα και το ανθρώπινο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθούν, ωστόσο αξιοποίηση αυτών των λαθών και η βελτίωση του συστήματος μέσα από τα λάθη οδηγούν σε μία διαδικασία συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο κρίνεται πάντα σκόπιμη η αξιολόγηση της κουλτούρας ασφάλειας και η εύρεση των δυνατών και αδύναμων σημείων της με στόχο την ισχυροποίησή της.
Σκοπός: Η αξιολόγηση της κουλτούρας ασφάλειας των ασθενών στο Χειρουργείο, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν οι 178 επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές και τεχνολόγοι-ακτινολόγοι) στο χειρουργείο, στις μονάδες ιοντιζουσών ακτινοβολιών (ακτινολογικό ακτινοθεραπεία, πυρηνική ιατρική και αιμοδυναμικό), στη ΜΕΘ και στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Χρησιμοποιήθηκε το ερευνητικό εργαλείο HSOPSC (Hospital Survey on Patient Safety Culture) των Sorra και Nieva. Το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 65% και η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου ΙΒΜ SPSS 21.0.
Αποτελέσματα: Οι παράμετροι της κουλτούρας ασφάλειας του ασθενούς με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων μεταξύ των επαγγελματιών υγείας είναι η «οργανωσιακή μάθηση και η συνεχής βελτίωση» (73-76%), η «συνεργασία και η ομαδική εργασία εντός του νοσοκομείου» (68-76%) και η «ανατροφοδότηση και η επικοινωνία για τα λάθη» (53-66%). Οι παράμετροι με το χαμηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων έλαβαν η «στελέχωση» (27-36%), «η υποστήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου σε θέματα ασφάλειας» (30-33%) και η «μη τιμωρητική αντίδραση στα λάθη» (23-28%). Το 45,8% του δείγματος δεν ανέφερε κανένα συμβάν τους τελευταίους δώδεκα μήνες και το 47,9% του δείγματος αξιολόγησε την επίδοση της μονάδας του από «Πολύ καλή» έως «Άριστη».
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν τα δυνατά και αδύναμα σημεία της κουλτούρας ασφάλειας ασθενών που επικρατεί σε νευραλγικούς τομείς του νοσοκομείου, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τη Διοίκηση για τη βελτίωσή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κουλτούρα ασφάλειας, Κλίμα ασφάλειας, Ερωτηματολόγιο HSOPSC
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
74
Antonakos Ioannis Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο