Σύφιλη σε οροθετικούς (HIV+) ασθενείς ΜΕΛ, μονοκεντρική μελέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2797942 599 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φραγκίσκου Ευγενία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοντός Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Στεργιόπουλος Σπυρίδων, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύφιλη σε οροθετικούς (HIV+) ασθενείς ΜΕΛ, μονοκεντρική μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύφιλη σε οροθετικούς (HIV+) ασθενείς ΜΕΛ, μονοκεντρική μελέτη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Διανύοντας τον 21ο αιώνα, η σύφιλη και η λοίμωξη από τον ιό του HIV/AIDS παραμένουν μείζονα παγκόσμια προβλήματα Δημόσιας Υγείας, με τη σύφιλη από τη μία να ευθύνεται για 12 εκ. νέες περιπτώσεις ετησίως και με τον HIV από την άλλη να αφήνει πίσω του 35 εκ. ανθρώπινες ζωές μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αύξηση των περιστατικών σύφιλης μεταξύ οροθετικών ασθενών και σχεδόν το 50% αφορά ΑΣΑ.
Σκοπός: Η διαχρονική διερεύνηση και καταγραφή των τάσεων επίπτωσης της σύφιλης σε πληθυσμό οροθετικών ασθενών και η συσχέτιση με δημογραφικούς, επιδημιολογικούς, κλινικούς και παράγοντες συμπεριφοράς.
Μέθοδοι: Διεξαγωγή μονοκεντρικής αναδρομικής περιγραφικής μελέτης σε κοορτή 1776 ασθενών (2004-2016) στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, μέχρι και τον Δεκέμβριο 2016. Έγινε αναλυτική περιγραφή των επεισοδίων σύφιλης σε 259 ασθενείς υπό παρακολούθηση όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα και μελέτη των δημογραφικών, κλινικών και κοινωνικών παραγόντων. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με άντληση στοιχείων από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΜΕΛ, «Nadis 2000» και το σύστημα διαχείρισης πληροφορίας υγείας (Health Information System/HIS) του νοσοκομείου, «Emrora». Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό λογισμικό Stata version 14.
Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε σταδιακή αύξηση της επίπτωσης της σύφιλης στους οροθετικούς ασθενείς μετά το έτος 2008 (από 1.5 σε 5.6 επεισόδια ανά 100 ανθρωποέτη παρακολούθησης). H πλειονότητα των ασθενών ήταν άντρες (96.1%), ελληνικής καταγωγής (87.6%), ενώ η πλειοψηφία των ασθενών ήταν ΑΣΑ (74.5%). Το 17.4% των ασθενών είχε μολυνθεί από σύφιλη παραπάνω από μια φορά. Η κύρια μορφή του πρώτου επεισοδίου ήταν δευτερογόνος (31.3%), ενώ η αντίστοιχη του δεύτερου και τρίτου επεισοδίου ήταν η πρώιμη (52.3% / 60%). Τα ποσοστά των πρωτολοιμώξεων είναι σχετικά σταθερά, ενώ τα ποσοστά των επαναλοιμώξεων παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση. 22% των ασθενών έπασχε από κάποια μορφή Ηπατίτιδας, με πιο κοινή την συνλοίμωξη με Ηπατίτιδα C (10%) και 15.1% είχε μολυνθεί από HPV. 31.3% των ασθενών ανέφερε κατανάλωση αλκοόλ, 43.9% χρήση νικοτίνης και 22.8% ναρκωτικών ουσιών.
Συμπεράσματα/Συζήτηση: Στοχευμένες παρεμβάσεις απαιτούνται για τον περιορισμό της επιδημίας σύφιλης, ειδικά μεταξύ των οροθετικών ΑΣΑ που πλήττονται δυσανάλογα. Η διάγνωση ΣΜΝ και η αξιολόγηση της σεξουαλικής υγείας σε HIV(+) ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να κινεί την υποψία των κλινικών για υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύφιλη, Επίπτωση, Άντρες που κάνουν Σεξ με Άντρες-ΑΣΑ, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα-ΣΜΝ, HIV/AIDS
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αριθμός σελίδων:
130
Fragkiskou Evgenia Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο