Quality of life of Arabic-speaking refugees in Greece. The case of Elaionas camp.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2798618 328 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πουλάκη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοντός Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Στεργιόπουλος Σπυρίδων, Επίκουρος Καθηγητής. Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γεωργόπουλος Σωτήριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Quality of life of Arabic-speaking refugees in Greece. The case of Elaionas camp.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής Αραβόφωνων προσφύγων στην Ελλάδα. Η περίπτωση του Κέντρου Φιλοξενίας Ελαιώνα.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παγκόσμια προσφυγική κρίση επηρέασε δυσανάλογα ιδιαίτερα τους Αραβόφωνους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή. Ως αποτέλεσμα, αποκλείστηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα περιμένοντας για εγκρίσεις ασύλου, αποφάσεις μετεγκατάστασης ή επαναπατρισμού. Οι συνθήκες που επικρατούν στο ταξίδι και στους προσφυγικούς καταυλισμούς αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία. Πληθώρα ερευνών στον τομέα της δημόσιας υγείας χρησιμοποιεί αυτό-αναφερόμενους δείκτες Ποιότητας Ζωής για την εκτίμηση της επίδρασης των κοινωνικών προσδιοριστών της υγείας. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση και εκτίμηση της ποιότητας ζωής των αραβόφωνων προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα σε προσφυγικούς καταυλισμούς και εντός πόλεως και η σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών.

Μέθοδοι: Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στο δεύτερο μεγαλύτερο καταυλισμό της Αττικής, το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, στο οποίο διαμένουν περίπου 1500 πρόσφυγες. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με το ερωτηματολόγιο Ποιότητας Ζωής του WHO (WHOQOL-Bref) και συγκρίνονται με αντίστοιχες έρευνες που έκαναν χρήση του ιδίου οργάνου και τα αποτελέσματα τους, στον ίδιο πληθυσμό, σε άλλες δομές, προκειμένου να δοθεί ένα πλαίσιο ερμηνείας και σχολιασμού στα ευρήματά μας.

Αποτελέσματα: Βρέθηκε ότι η μέση βαθμολογία για τους τέσσερις τομείς WHOQOL στον καταυλισμό του Ελαιώνα - φυσική, ψυχολογική, κοινωνική και περιβάλλον - είναι χαμηλή, ωστόσο υψηλότερη από αυτή σε άλλους καταυλισμούς, ακόμα και από αυτές σε ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες στον Ελαιώνα έχουν υψηλότερα σκορ στους τομείς υγεία- φυσικός τομέας, ψυχολογικός τομέας και περιβάλλον, σε σχέση με ένα δείγμα προσφύγων από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά και το ξενοδοχείο City Plaza. Ο κοινωνικός τομέας δε φάνηκε να παρουσιάζει στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον πληθυσμό που διαβιούν στις ως άνω δομές. Οι διαφορές στη βαθμολογία ανά τομέα, κυμάνθηκαν από μικρές έως μεγάλες, με τους περισσότερους τομείς να εμφανίζουν μεσαία επίδραση.

Συμπεράσματα: Στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε τις διαφορές στη βαθμολογία, ξεχωρίσαμε ορισμένες συνθήκες και πρακτικές που εμφανίστηκαν στον καταυλισμό του Ελαιώνα, οι οποίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα διαφορετικά σκόρ. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση χάραξης πολιτικής, καθώς φαίνεται ότι οι συνεργατικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να προετοιμάσουν καλύτερα τους επαγγελματίες υγείας. Επαναστατικά μοντέλα υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν υπόψη τις αντιλήψεις του πληθυσμού για τις πτυχές της ποιότητας ζωής, φαίνεται να είναι καλύτερα εξοπλισμένα να υπηρετήσουν τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας και έτσι, έχουν περισσότερες δυνατότητες να μειώσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας των προσφύγων και να προωθήσουν την ένταξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Αραβόφωνοι πρόσφυγες, Προσφυγική κρίση, WHOQOL-BREF ερωτηματολόγιο, Ελλάδα, Καταυλισμός Ελαιώνα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
69
Poulaki Georgia Master.pdf (766 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο