Το πρόγραμμα "Δυνατό Ξεκίνημα" - εξέταση της βιωσιμότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος προαγωγής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στην πρώτη παιδική ηλικία και των παραγόντων που την επηρεάζουν.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2800055 433 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αναστασοπούλου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλιρρόη Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια, ΤΕΑΠΠΗ, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Αγαπηδάκη, Λέκτορας, Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το πρόγραμμα "Δυνατό Ξεκίνημα" - εξέταση της βιωσιμότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος προαγωγής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στην πρώτη παιδική ηλικία και των παραγόντων που την επηρεάζουν.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το πρόγραμμα "Δυνατό Ξεκίνημα" - εξέταση της βιωσιμότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος προαγωγής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στην πρώτη παιδική ηλικία και των παραγόντων που την επηρεάζουν.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η σπουδαιότητα της πρώτης παιδικής ηλικίας (2- 6 ετών) έγκειται στη σωματική, κοινωνικοσυναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη που συντελείται. H προώθηση της υγιούς κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την ψυχική υγεία του παιδιού και στην μετέπειτα ζωή του. Την τελευταία δεκαετία η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικοσυναισθηματικής μάθησης στα σχολεία είναι διευρυμένη καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο ρόλος του παιδικού σταθμού και του παιδαγωγού σε αυτή είναι μείζονος σημασίας. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα υψηλής ποιότητας προγραμμάτων κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης για να συνεχίσουν να ωφελούνται τα παιδιά, οι παιδαγωγοί και οι γονείς μακροπρόθεσμα.
Σκοπός- Μέθοδος: Η παρούσα μελέτη επεδίωξε τη διερεύνηση του βαθμού βιωσιμότητας του προγράμματος προαγωγής της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης παιδιών προσχολικής ηλικίας «Δυνατό Ξεκίνημα – Strong Start» και των παραγόντων που πηγάζουν από το ίδιο το πρόγραμμα και επηρεάζουν την συνέχιση ή μη του προγράμματος. Ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε με τη χορήγηση πέντε ερωτήσεων ανοιχτού τύπου που συντάχθηκαν από τις ερευνήτριες, σε δείγμα 17 παιδαγωγών του πληθυσμού του ερευνητικού προγράμματος προαγωγής της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στην πρώτη παιδική ηλικία σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία «2με6», και συγκεκριμένα των παιδαγωγών που εφάρμοσαν το πρόγραμμα «Δυνατό Ξεκίνημα». Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ανάλυση των απαντήσεων έγινε με εντοπισμό κοινών θεμάτων και κατηγοριοποίηση στις εξής κατηγορίες: 3 επίπεδα βιωσιμότητας (χαμηλό, μέτριο, υψηλό), αποκτηθείσες γνώσεις, εμπόδια/δυσκολίες στην συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, διευκολυντικοί παράγοντες, αντιληπτά οφέλη από τους παιδαγωγούς και αντιστοίχηση αυτών σε παράγοντες τεκμηριωμένων προγραμμάτων της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Αποτελέσματα: Αναδείχθηκε η ολική ή μερική βιωσιμότητα του προγράμματος στην πλειοψηφία του δείγματος. Οι 12 από τις 17 παιδαγωγούς ανέφεραν δυσκολίες/εμπόδια για την εφαρμογή του προγράμματος που σχετίζονται με το ίδιο το πρόγραμμα, με κυρίαρχο τη «μη αποδοχή του προγράμματος από τα παιδιά», ενώ στους διευκολυντικούς παράγοντες του προγράμματος για τη συνέχισή του ανέφεραν ως σημαντικότερο την «επανάληψη του προγράμματος». Στους δυνητικά διευκολυντικούς παράγοντες έξι από τις 17 συμμετέχουσες θεωρούν την «ύπαρξη υλικού για μικρότερες ηλικίες» τον σημαντικότερο παράγοντα. Γνώσεις και οφέλη για τις ίδιες, τα παιδιά και τους γονείς από το πρόγραμμα αναφέρθηκαν από όλες τις παιδαγωγούς του δείγματος χωρίς αυτό να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.
Συμπεράσματα: Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι πλέον υποχρεωτική, η χρηματοδότηση έχει λήξει και δεν υφίσταται κάποιο σύστημα υποστήριξης της βιωσιμότητας, διαπιστώνεται ότι υπάρχει. Αν και η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε τα δεδομένα που βρέθηκαν με την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και αφορούν τους παράγοντες που ‘πηγάζουν’ από το ίδιο το πρόγραμμα και επηρεάζουν την βιωσιμότητά του, προτείνεται μεγαλύτερη διερεύνηση – και σε μεγαλύτερο δείγμα - σχετικά με την καταλληλότητά του για παιδιά μικρότερα των τεσσάρων ετών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βιωσιμότητα, Πρόγραμμα, Δυνατό Ξεκίνημα, Ψυχοκοινωνική, Πρώτη παιδική ηλικία, Κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη, Παράγοντες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
187
Αριθμός σελίδων:
129
Anastasopoulou Eirini Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο